“Hayvancılık gönül işidir; sevmeden yapan başarılı olamaz”

“Hayvancılık gönül işidir; sevmeden yapan başarılı olamaz”

2017 yılında DAP Projesi kapsamında kurduğu yarı açık sistemle verimi artırdığını ve birçok hastalığın önüne geçtiğini belirten Ulu, bu yöntemi tüm çiftçilere tavsiye etti.

Kars’ın Akyaka ilçesine bağlı Cebeci Köyü’nde yaşayan ve çocuk yaşlardan itibaren hayvancılıkla uğraşan 1965 doğumlu Yücel Ulu, deneyimlerini paylaşarak yarı açık sistem ahır modelinin faydalarını anlattı. 2017 yılında DAP Projesi kapsamında kurduğu yarı açık sistemle verimi artırdığını ve birçok hastalığın önüne geçtiğini belirten Ulu, bu yöntemi tüm çiftçilere tavsiye etti.

Kapalı sistemden açık sisteme geçiş

Geçmişte kapalı sistemle hayvancılık yaptığını belirten Ulu, “Hayvanlar kapalı alanda daha fazla hastalanıyordu. 2017 yılında yarı açık sisteme geçtim. Şu anda toplam 40 büyük ve küçükbaş hayvanım var. Hayvanlar açık ortamda daha az hastalanıyor, tırnak ve meme hastalıkları da ciddi oranda azaldı” dedi.

Meme ve şap hastalıklarına karşı direnç arttı

Açık sistemin en büyük faydalarından birinin bağışıklık sistemi üzerindeki etkisi olduğunu söyleyen Ulu, “Kapalı sistemde meme hastalığına karşı yılda dört kez aşı yapardık. Şimdi altı ayda bir yapıyoruz. İki yıl önce bölgemizde ciddi bir şap salgını yaşandı ama benim hayvanlarım hiç etkilenmedi. Açık sistemde stres yaşamayan hayvan daha sağlıklı oluyor” diye konuştu.

Kışın verim daha yüksek

Yücel Ulu, kış aylarında hayvanlardan daha fazla verim aldığını vurguladı: “Soğuk havada yeterli besin ve enerji sağladığınızda hayvan daha çok yem tüketiyor ve süt verimi artıyor. Kışın yazdan daha fazla fayda görüyorum.”

Rasyon içeriği ve besleme düzeni önemli

Hayvanlarını korunga, fiğ, tiritikale, yulaf, çayır otu gibi kaba yemlerle besleyen Ulu, ek olarak mısır ve ot silajı, pancar posası ile kendi ürettiği dane yemleri ve fabrika yemini de kullanıyor. “En önemli şey, hayvanın önünde her zaman yem olmasıdır. İşkembesi sürekli çalışmalı ki soğuğa karşı enerjisini alsın” dedi.

İşçilik açısından da avantajlı

Yarı açık sistemin işçilik yükünü de hafiflettiğine dikkat çeken Ulu, “Traktörle altlık temizliği ve yemleme işlemleri kolay oluyor. Kapalı sistemde ise bu işler daha zahmetli. Bu yüzden iş gücü açısından da açık sistem çok daha verimli” ifadelerini kullandı.

“Bu iş gönül işidir”

Hayvancılıkla uğraşmak isteyenlere seslenen Ulu, şu tavsiyede bulundu: “Bu işi yapacak olanlar önce sevmeli. Gönül vermeyen bir insan hayvancılıkla başarılı olamaz. Ben gönül vererek yapıyorum. Bu sistemi tüm çiftçi arkadaşlara öneriyorum. Bereketli ve bol kazançlar diliyorum.”

60a6cd58-0640-464e-8569-28d2c21efca9.jpg

Kaynak:Ata Gence TAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler