Guluyev, “Bizim için 20 Yanvar ne ise 15 Temmuz mücadelesi de aynıdır”
Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu, 20 Ocak 1990 tarihinde Sovyet Ordusunun Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye girmesi sonucu yaşanan kanlı katliamın 32’inci yılı dolayısıyla anma programı düzenledi.
Tacettin DURMUŞ
Anma etkinliğinde konuşan Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliey, 20 Yanvar katliamı sabahında 1 milyon Azerbaycanlının Özgürlük Meydanında toplanarak, devletine, topraklarına, coğrafyasına, milli benliğine ve medeniyetine sahip çıktığını hatırlattı. Başkonsolos Guluyev, 32 yıl önce Azerbaycan Halkının işgalcilere karşı verdiği mücadele ile Türk halkının 15 Temmuz’da verdiği mücadele ile aynı olduğunu söyledi.
Dünya tarihine '20 Yanvar Bakü Katliamı' olarak geçen kanlı olayların yıldönümü dolayısıyla gerçekleştirilen anma programı önceci, Azerbaycan’ın kurucu Milli Lideri Haydar Aliyev’in Kars’taki Eski Erzurum Caddesi üzerinde bulunan büstüne kırmızı karanfiller bırakılarak saygı duruşunda bulunuldu.
Buradaki töreninin ardından anma etkinliklerine Kafkas Üniversitesi Ahmet Arslan Kültür ve Kongre Merkezinden devam edildi. Tüm şehitler için saygı duruşunda bulunulmasının ardından Azerbaycan ve Türkiye milli marşları okundu. Kanlı katlim sırasında hayatını kaybeden Azerbaycan Türkleri için okunan Kuran-ı Kerim’in ardından Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev 20 Ocak katliamını ve Azerbaycan Türklerinin o günden günümüze kadar verdiği haklı mücadeleyi anlattı.
Başkonsolos Guluyev’in ardından Kafkas Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Azerbaycan Türkçesi ve Edebiyatı Bölümü akademisyenlerinden Öğretim Görevlisi Könül Guliyeva, 20 Ocak katliamını geçmişte ve günümüzde kaleme alınan Azerbaycan şiirleri ile anlattı. Daha sonra da AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın yaptığı konuşmada Türkiye ile Azerbaycan’ın geçmişten günümüze kadar uzanan kardeşliğini anlatan bir konuşma gerçekleştirdi.
Gerçekleştirilen anma etkinliği sırasında sahneye yansıtılan 20 Ocak Katliamını anlatan video gösterisinin izlenilmesi sırasında salonda duygulu anlar yaşandı. Öte yandan anma etkinliğinin gerçekleştirildiği salon girişinde 20 Ocak gecesi yaşanan kanlı olayların fotoğrafların olduğu sergi davetlilerin dikkatine sunuldu. Başkonsolos Nuru Guluyev, fotoğrafları Kars Vali Vakili Tahir Yılmaz ve diğer katılımcılara tek tek anlattı.
Öte yandan Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev anma programında yaptığı konuşmada, 20 Yanvar katliamanı ve Azerbaycan Türklerinin geçmişten günümüze kadar işgalcilere karşı vermiş olduğu mücadeleleri anlattı.
GULUYEV, “20 YANVAR’IN TEMELİ, TARİHİMİZİN DAHA DERİNLERİNE DAYANAMAKTADIR”
Başkonsolos Guluyev, 32 yıl önce yaşanan 20 Yanvar katliamı sonrası Azerbaycan Türklerinin verdiği devletine sahip çıkma mücadelesi ile Türk halkının 15 Temmuz’da verdiği mücadele ile aynı olduğunu söyledi.
20 Yanvar’ın temelinin Azerbaycan tarihinin daha derinlerine dayandığını da söyleyen Guluyev, “200 yıla yakın bir zamandır, Azerbaycan toprakları işgali edilmeğe başlandıktan sonra Azerbaycan Türklerinin yaşadığı coğrafyaya Ermeniler göçürülerek devlet edindirildiler. Daha sonra da destek aldılar ve çoğalmaları sağlandı. Ermeniler daha fazla toprak edinmek adına politikalar yürütmeğe başladılar. Sovyetler Birliğinin çeşitli kurumlarına girdiler ve daha fazla değer kazandılar. 1921 yılında Kars’ta 13 Ekim’de Kars Antlaşması imzalandı. 1924 yılından itibaren Azerbaycan, Türkiye, Gürcistan ve Ermenistan’ın sınırları belirlendikten sonra yeni bir komşuluk münasebetleri başladı. Kars Antlaşmasının tanımak istemeyen Ermeniler, sürekli olarak bu antlaşmayı iptal ettirmek ve maddelerini değiştirmek için uğraştılar. Bunu uzun müddet nail olmayanlar özellikle 1970’li yıllarda çok büyük bir güçle bu taleplerini Sovyetler Birliğinden talep ettiler. Ama şükürler olsun ki 1969 yılında Azerbaycan Devletinin başında Cumhurbaşkanı olarak Merhum Haydar Aliyev vardı. Aliyev Kars Antlaşmasının Türkiye ve Azerbaycan için ne kadar önemli olduğunu biliyordu. O zamandan beri Ermenilerin karşısında durdu. O tarihlerden beri Ermeniler, Sovyetler Birliğinin rehberliğinden istifade ederek çeşitli bahanelerle topraklarımızı kendi topraklarına katarak Azerbaycan coğrafyasını küçültmeye çalıştılar. Böylece Kars Antlaşmasının iptal edilmesi Ermenilerin bölgede daha fazla yayılmasına neden olacaktı. Haydar Aliyev uzak gören dehasıyla Ermenilerin bu emellerin önünü kesti. Aliyev, Sovyetler Birliğinin Başbakanının birinci yardımcı olarak görev yaptığı sırada Ermenilere karşı hep savaş vermiş ve onların bu emellerine engel olmuştur. Ama daha sonra dönemin Sovyet Lideri Mihail Gorbaçov, Haydar Aliyevi’in Ermenilere karşı olan direnişine ve başarılarına karşı durarak istifaya zorlamıştır. O zamandan beri hırslarını biriktirmiş olan Ermeniler, Azerbaycan topraklarına saldırmaya başladılar. O dönemlerde çeşitli bahanelerle Azerbaycan topraklarından olan Karabağ’da nüfuslarını çoğaltmaya başladılar. Karabağ’ın Han kentinde ayaklanmalar başlattılar. Karabağ’ın Ermenistan’a verilmesi talebiyle bölgede yaşayan Azerbaycan Türklerini boğmaya başlıyorlar aynı zamanda Ermenistan arazisinde yaşayan 250 binden fazla Azerbaycan Türkünü boğmaya başladılar. Sovyetler Birliğinden destek alarak daha büyük ayaklanmaya kalkan Ermenilerin karşısına Azerbaycan Türklerinin direnişi karşı çıkıyor.
1 MİLYON AZERBAYCAN TÜRK’Ü ÖZGÜRLÜK MEYDANINDA BULUŞTU
Bu direnişi bastırmak için Gorbaçov yönetimindeki Sovyet Ordusu 1990 yılının 19 Ocak’ı, 20 Ocak’a bağlayan gece zırhlı araçlarla Bakü’ye girerek katliam gerçekleştirdiler. Resmi kayıtlara göre çok sayıda sivil insanımız katledildi ve şehrimiz darmadağın edildi.
O günün sabahı 1 milyondan fazla Azerbaycan halkı özgürlük meydanına toplanarak bu katliama karşı durmuştur. Ve tarih tekrarlanır. Eğer dikkat edersek göreceğiz ki Azerbaycan tarihinde işgalci düşmana karşı direnişin başlangıcı 20 Yanvar’dır. İnsanlarımız kendi talihlerini ellerine almak istediler. Devletimize, topraklarımıza, coğrafyamıza, milli benliğimize ve medeniyetimize sahip çıkmak istediler. Aynı direnişin benzeri de 2016 yılı 15 Temmuz ‘unda Türkiye’de yaşandı. Bizim için 20 Yanvar ne ise Türkiye’mizin 15 Temmuz’u da bizim için aynıdır.15 Temmuz olaylarında Türkiye’mizin, vatandaşlarımızın ve Hükümetimizin yanında ilk olarak yer alan ülke Azerbaycan oldu. Bugün bu iki günü birbirine benzetmekle bir Türk olarak, Türk dünyasının aynı düşüncelerle topraklarına sahip çıkmasının şahidi olduğumuzu vurgulamak istiyorum. Belki bu hassasiyeti önemsemeyenler olabilir. Ama bana göre hem Türkiye’mizde hem de Azerbaycan’ımızda aklı başında olan her kes bu günlerin halkımız ve milletimiz için ne kadar değerli olduğunun farkındadır. 20 Yanvar sonrası Türkiye’ni n birçok yeri ile birlikte Kars ve Iğdır’da da Azerbaycan’a destek için ayaklanmalar oldu. O tarihte Haydar Aliyev Azerbaycan halkına yapılan zulme karşı Sovyetler Birliğinde itiraz eden ilk lider oldu. Ve Komünist Partisinden istifa etti. Ve böylece Devletimizin ve milletimizin sahipsiz kalmadığını, milletimizin devletine sahip çıktığını tüm dünyaya gösterdi. Bugün 15 Temmuz değerinde olan 20 Yanvar’ın Kars’ta sizlerle birlikte anmak bizim için çok anlamlı ve şereflidir. Eminim ki bundan sonra da devletlerimiz, Devlet büyüklerimiz, halklarımız birik ve beraberliğini muhafaza edecektir.”dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.