Ev hanımlarının kayısı kurutma mesaisi başladı
Kağızman, Digor ve Iğdır’ın birkaç köyünde toplanan kayısılar, kurutularak hem ekonomiye katkı sağlıyor hem de kış aylarında tüketilmek için saklanıyor.
Kağızman’da olduğu gibi Doğu’nun Çukurovası olarak bilinen Iğdır’da dalından toplandıktan sonra ihracatı yapılan kayısılar, kurutularak da ekonomiye katkı sağlıyor. Mikroklima iklimi ve coğrafi özelliğiyle birine benzeyen Kars’ın Kağızman ilçesi ile Iğdır’da kayısı üretimi yöre halkının geçiminin önemli bir kısmını oluşturuyor. Haziran ve Temmuz ayılarında kısa bir sürede toplanan kayısıların ihracatı yapıldığı gibi başta komşu iller olmak üzere ülke geneline satılıyor. Yaş olarak satışı yapılan kayısılar, kurutularak da ev ekonominse katkı sağlıyor. Reçeli de yapılan kayısılar kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olduğu gibi kırılan çekirdeklerinden çıkartılan içleri de yeniliyor ve kavanozlarda saklanarak kışın tüketiliyor.
Kağızman’ın büyük bölümünde ve Digor’un birkaç köyünde Aras Nehri’nin hayat verdiği havzada üretilen kayısıların hasadında sona yaklaşılırken, tüm evlerde ev hanımları kış aylarında tüketmek ve il dışındaki akrabalarına göndermek üzere kayısı kurutmaya başladı. Kağızman ve Iğdır’ın en önemli tarımsal değerleri arasında yer alan kayısı yöre halkı tarafından farklı şekillerde değerlendiriliyor. İhraç edilen ve ülke geneline gönderilenlerin dışındaki kayısılar el birliği ile açılarak güneş altında kurutuluyor. Kuru hale getirilen kayısılar, bölge halkı ve çevre iller ile Türkiye'nin birçok şehrine gönderiliyor. Kurutulan kayısıların yıl boyunca hoşafı yapılarak sofraların vazgeçilmez tadı oluyor. Kayısının insan sağlığı içinde çok önemli olduğu ve birçok derde deva olduğu da biliniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.