Erzincan Tarım Müdürlüğü üreticileri bilgilendiriyor
Erzincan Tarım ve Orman Müdürlüğünce ceviz ağaçlarında görülen mantari hastalığına dikkat çekilerek üreticiler bilgilendirildi.
Erzincan Tarım ve Orman Müdürlüğünce ceviz ağaçlarında görülen mantari hastalığına dikkat çekilerek üreticiler bilgilendirildi.
Geçen üretim sezonunda Erzincan'da önemli verim kayıplarına neden olan mantari hastalığının bu sene yaşanmaması için Tarım Müdürlüğünce şu bilgilendirme yapıldı:
"Mantari hastalığı mücadele yapılmadığında önemli derecede verim kaybına neden olur. Hastalığın belirtileri, ağacın yaprakçık, meyve, genç sürgün ve yaprak saplarında görülür. Daha çok bir yaprak ve yaprakçık hastalığı olmasına rağmen, çok hasta meyvelerin perikarp (yeşil meyve kabuğu)'ın dan, meyve içine de geçen hastalık, meyvelerin depolanması sırasında, diğer fungal etmenlerinde hücuma geçmesine neden olacak zayıf meyveleri oluşturur, meyveler çabucak çürür.
Hastalık, genç yaprakların yaprakçıkları yarı büyüklüğünü geçtikten sonra enfeksiyon yapmakta, penetrasyon noktasının çevresinde güneşe tutulduğunda veya gözle görülür şekilde renk açılmaları yapmaktadır.
Daha sonra bu kısımlar sarımsı bir hale ile çevrilerek, orta kısımlar açık kahverengiden, koyu kahverengine değişen nekrotik dokulara dönüşür. Nekrotik lekeler noktalar halinde yaprakçık yüzeyine dağılmış halde görülürken, zamanla birleşerek yaprakçığın belirli bir kısmını veya tamamını kaplar.
Ağaç hastalıktan dolayı yaz ayı ortalarında, kenarları nekrozlardan kıvrık, kavruk veya tamamen ölü yapraklarla kaplanarak erken yaprak dökümü başlar. Bazen sonbahar gelmeden ağaç tamamen yapraksız kalabilir.
Yağışlı geçen yaz mevsimlerinde gece ve gündüz arası sıcaklık farkı fazla olduğu zamanlarda, sabah saatlerinde düşün çiğ hastalığın hızla yayılmasına neden olur.
Hastalık bir yaprak hastalığı olduğundan bitkinin asimilasyon (solunum) yüzeyini azaltarak, gelecek yıllara ait sürgün ve meyve oluşumunu olumsuz yönde etkiler ve verim düşüklüğüne neden olur. Hastalık alçak yerlerde, dere boyu, yamaçlar ve vadi içlerinde açık alanlara göre daha fazla ortaya çıkar.
Alınması gereken önlemler: Ceviz Antraknozu hastalığı için muhakkak kültürel ve ilaçlı mücadele yapılmalıdır. Hastalık kaynağı olan yere dökülmüş yapraklar sonbaharda toplanıp yakılmalı veya derine gömülmelidir. Ayrıca üzerinde hastalığın lekesi ve derince yaraları bulunan önceki yıllara ait dallar budanıp uzaklaştırılmalıdır.
İlaçlı Mücadele Zamanı:
1. İlaçlama: Tomurcukların yeni patlamaya başladığı, yaprakların kedi kulağı olduğu dönem,
2. İlaçlama: Yapraklardaki yaprakçıkların yarı büyüklüğünü aldığı dönemde,
3. İlaçlama: Meyvelerin fındık büyüklüğünü aldığı dönemde,
4. Ve diğer ilaçlamalar: Meteorolojik koşullar ve kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak yapılmalıdır.
Kullanılabilecek İlaçlar ve Dozları: Etki Madde: Dozu: Maneb 80 WP 300 gr."
İHA
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.