El dokuması Kars halıları antika değerinde
40 yıl öncesine kadar Kars’ta birçok evde bin bir emekle dokunan ve ailenin geçim kaynaklarının başında gelen el dokuması halıları, artık antika değerine ulaştı.
KARS HAKİMİYET
40 yıl öncesine kadar Kars’ta birçok evde bin bir emekle dokunan ve ailenin geçim kaynaklarının başında gelen el dokuması halıları, artık antika değerine ulaştı.
Birçok köyde yetiştirdikleri koyunların yünleri ile evlerindeki tezgahlarda halılarını dokuyan Karslılar, günümüzde bu sanatı neredeyse unutur hale geldi.
Eskiden her evde elle dokuma halıları şu anda eski rağbetini kaybetmiş olsa da, babadan kalma halıcılık mesleğini sürdüren Bülent Yıldız, dükkanlarını o zamanda bu zamana kadar kapatmadı.
Dükkanında o zamanlarda dokunan halıları yerli ve yabancı müşterilerine sunan Yıldız, halıcığın unutulmaması için de bazı ev hanımların evlerinde dokuduğu halı ve kilimleri satın alarak mesleği yaşatmaya çalışıyor.
Fabrikalarda üretilen halılara vatandaşların daha çok rağbet ettiğine dikkat çeken Yıldız, saf yünle elle dokunan halıların sağlık açısından hiçbir zararı bulunmadığı belirtilirken, teknolojik gelişme ve hızlı sanayileşmenin halıcılık mesleğini yok olmanın eşiğine getirdiğini söyledi.
Halı gibi her sanat eserinin onun ham maddesinin en fazla bulunduğu yerde üretildiğine de vurgu yapan Yıldız, önümüzdeki günlerde kuracağı el dokuması atölyesinde bu mesleği yeniden yaşatacağını belirtti.
Kars’ın son yıllarda Doğu Ekspresinin de etkiyse yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğradığını da hatırlatan Yıldız, unutulmaya yüz tutan Kars yerli halısı, kilim, yün ve tiftik çorap, heybe ile diğer yöremize has el emeği göz nuru ürünleri, Atatürk Caddesi üzerindeki halıcı dükkanında dünyaya tanıttığını gazetemize açıkladı.
Bu durumum tarihi birikimi ne kadar zengin olursa olsun ülkelerin kültürlerini büyük ölçüde etkilemekte olduğunu söyleyen Bülent Yıldız, “İletişim ve ulaşım kolaylıkları da ülkeler arası kültürel alışverişte önemli bir rol oynamaya başladı. Geçmişten günümüze pek çok güçlüğe rağmen gelişme göstererek ulaşmış olan el dokuması Kars halıları, son yüzyılda söz konusu etkilerden payını alarak olumsuz değişiklere uğramış ve dokuması tamamen yok olmuştur. Kültürel olduğu kadar ekonomik bir değere de sahip olan Kars el dokumaları, Türkiye ve dünya müzelerinde kıymetini bilen koleksiyoncuların ellerinde sergilenmekte ve korunmaktadır. Bu değerli kültür varlıklarımızı müzelerde hayranlıkla izlenen obje olmaktan çıkarıp yaşamımızın bir parçası olarak tekrardan evlerimize sokmak ve bu gurur verici sanatımızı yabancılara tanıtıp onların yaşam ortamlarına tekrardan kazandırmak bir gereklilik haline geldi. Söz konusu Kars el dokumalarının üretimiyle ticari amaçlarla bozulmuş olan sanatın tekrar geriye getirterek hak ettiği değerlere ulaştırmak önemli bir kültür değerimizin korunmasına olumlu yönde gelişmesine katkı sağlamaktır. Kars el dokuması derken sadece halısı ve kilimi ile değil diğer dokumalarla beraber tiftik kazak, çorap ve kelayağ gibi bütün dokumalarla beraber hak ettiği değere ulaşmasıdır amacımız. Bunu da yakında inşallah faaliyete geçirmek için çabaladığımız el dokuması atölyesinde faaliyete geçirmektir.”dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.