Deve örümceği Aşağıbaşköy’de görüntülendi
Kars, Ardahan ve Iğdır, bitki ve hayvan türü çeşitliliği ile büyülüyor.
KARS HAKİMİYET
Dört mevsim boyunca farklı doğal güzelliklerin yaşandığı Kars, Ardahan ve Iğdır’da, yaban hayatının çeşitliliği ve bilinilirliğinin önemi her geçen gün artıyor.
Farkı türden hayvanların yaşadığı bölge, doyumsuz bitki örtüsü ve habitatı ile doğa turizmine kazandırılmayı bekliyor. Endemik bitki ve hayvan varlığı bakımından da sayılamayacak kadar çeşitliliğe sahip bölge keşfedilmeği bekliyor.
Kars ile Iğdır ve Ermenistan sınırlarını belirleyen Aras Nehri’nin can verdiği kilometrelerce alanda varlığını sürdüren yaban hayvanı varlığı görenleri şaşırtıyor. Aras Nehri boyundaki Digor’un Aşağıbaşköy ve Iğdır’ın Çıyrıklı köylerinde görülen solpugid veya Türkçe adı solifüg olan deve örümceği, yöre insanı tarafından tanınmıyor.
KuzeyDoğa Derneği Başkanı Çağan Şekercioğlu’undan edindiğimiz bilgilere göre, güneş örümceği ya da rüzgar akrebi diye de bilinen ama teknik olarak örümcek veya akrep de olmayan deve örümceği, bazı sıcak ülkelerde çok kötü bir üne sahip. Şekercioğlu’nun 12 yıl önce Çıyrıklı’da görüntülediği ve National Geographic arşivinde de yer alan deve örümceği, bu kez Gazeteci Tacettin Durmuş tarafından Aşağıbaşkoy’de görüntülendi.
Deve örümceğinin soktuğunda çok can yaktığına ve zehirli olduğu tartışılsa da, bu örümceğin yumurtalarını develerin karnına bıraktığını ve yavruların yumurtadan çıktıktan sonra deveyi içten dışa doğru yiyerek yavaş yavaş öldürdüklerine inanılır.
Aşağıbaşköy’de Gazeteci Tacettin Durmuş tarafından Eyüp Aydın’ın evinin duvarında görüntülenen ve çok kötü bir üne sahip deve örümceğinin insanlardan korkmadığı söylenir. Ayrıca ‘uzun mesafede zıplayarak avlarının üzerine atlar. İnsanlar için ölümcüldür! Zehri, ısırılan yerde insanın etini kurutur ve parçalar, sonra da yavaş yavaş öldürür.” Şeklinde üne sahiptir. Çeneleriyle avının üzerine atılır ve çıkardıkları ses insanları korkutur. Özellikle geceleri ortaya çıktığı gözlenen böcek, ışık olan yere daha fazla uğrar. Gündüzleri ise karanlıklarda ve gölgelerde saklanırlar. Bugüne kadar kaydedilmiş en büyük deve örümceği 15 santimetre büyüklüktedir. Bu hayvanlar böcekler, akrepler, örümcekler, kırkayaklar ve diğer ufak sürüngenleri yiyerek beslendiği kayıtlara düşmüştür.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.