Depron, kurtarmak için yükselecek

Depron, kurtarmak için yükselecek

Atatürk Üniversitesi Oltu Uygulamalı Bilimler Fakültesi öğrencilerinin geliştirdiği ve DEPRON adını verdikleri dron projesi ile afetlerde arama-kurtarma çalışmalarına destek olacak.

Atatürk Üniversitesi Oltu Uygulamalı Bilimler Fakültesi öğrencilerinin geliştirdiği ve DEPRON adını verdikleri dron projesi ile afetlerde arama-kurtarma çalışmalarına destek olacak.

Atatürk Üniversitesinden 8 öğrenci, geliştirdikleri drone ile 3 boyutlu harita ile hasarlı binalardaki yıkılma riskini belirleyecek ve termal kamerayla da enkazdaki yaralılar tespit edecek. Özel olarak tasarlanan ev tipi jeneratörle çabuk tükenen bataryaların şarj edilecek olacağı DEPRON, arama çalışması biten enkazlarda 3D harita üzerinde işaretlenerek ekiplere yardımcı olacak.

Van'da 2011'de meydana gelen 2 büyük depremi yaşayan Atatürk Üniversitesi Oltu Uygulamalı Bilimler Fakültesi öğrencilerinden Hüseyin Ayğan, afetlerde arama-kurtarma çalışmalarına destek olmak için böyle bir proje hazırladıklarını ifade etti. Projeye yine aynı fakülteden öğrenciler Beyza Konuker, Aleyna Korkmaz, İbrahim Hakkı Harmankaya, Seval Olgaç, Nuri Eray Bilgin, Berkay Sönmez ve Doğukan Yanık da destek verdi.

Proje, TEKNOFEST'te yarı finale yükseldi

Afetlerde arama-kurtarma çalışmalarına destek olmak için geliştirilen dron projesi ile TEKNOFEST İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışmasında yarı finale yükseldiklerini aktaran Ayğan, "Kurtarmak için yükseliyoruz" sloganıyla DEPRON isimli dronlarını daha da geliştirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek şunları söyledi: "Kendi uçuş kontrol yazılımımızı yazdık. Yine kendi tasarımımız olan dron çıktısını aldık. Devre kart tasarımımızı oluşturuyoruz. Geliştirdiğimiz bu ürün ile İstanbul'da özel bir bankanın düzenlediği ve 300 projenin yarıştığı yarışmada 2. olduk, kazandığımız 30 bin TL ödülü yine projemizi geliştirmek için kullandık. TEKNOFEST'e hazırlığımız devam ediyor. Yarı final öncesi "Kurtarmak için yükseliyoruz" sloganıyla çalışmalarımız sonucunda finale yükselmeyi ve sonrasında birinci olmayı arzuluyoruz. Her ne kadar kendi imkanlarımız ile buraya kadar gelmiş olsak da projemizin desteğe ihtiyacı var, termal kamera ve 3 boyutlu harita için destek bekliyoruz. Amacımız, geliştirdiğimiz bu cihaz ile olası afetlere müdahale etmek ve kayıpları en aza indirmek."

Deprem Riski Taşıyan Binaların Tespitinde Kullanılacak

Deprem ülkesi olan ve çok sık afetlerin yaşandığı Türkiye'nin bu ve benzeri birçok teknolojik ürüne ihtiyaç duyduğunu aktaran Oltu Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dursun Kaya, öğrencilerin hayata geçirdikleri dron projesinin de bu boşluğu doldurabilecek nitelikte olduğunu söyledi. Özellikle deprem riski taşıyan binaların tespitinde kullanılacak bu cihazın krizi daha doğmadan önlemede önemli bir görev üstleneceğini aktaran Kaya, yaşanması olası afetlerde ise canlı afetzedeyi tespit etmede kritik role sahip olacağını aktardı. Kaya, proje sahibi öğrencileri tebrik ederek, projenin bu günlere gelmesi hususunda desteklerini esirgemeyen Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı'ya şükranlarını iletti.

Depron, kurtarmak için yükselecek

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler