Demir Köprü’nün restorasyonunda sona gelindi
Kars’ın tarihi değeri bakımından simgelerinden biri olan yıllarca bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle zamana yorgun düşen Yusuf Paşa ile Sukapı mahallerini birbirine bağlayan tarihi demir köprünün restorasyonu bir buçuk ay sonra tamamlanıyor.
KARS HAVADİS
Karayolları 18. Bölge Müdürlüğünce 31 Mayıs 2017 tarihinde başlayan restorasyon çalışmaları başladığından bu zamana kadar araç trafiğine kapalı olan ve altından Kars Çayı geçen köprü aslına uygun olarak onarıldı.
Yaklaşık 20 yıl öncede yine aynı nedenlerle araç trafiğine kapatılan ve zemini ahşap, diğer bütün bölümleri ise demirden inşa edilmiş olan köprü, restorasyonun tamamlanmasıyla birlikte hizmete sokulacak.
Demirden inşa edildiği için Demir Köprü diye bilinen tarihi yapı Yusuf Paşa ile Sukapı mahallerini biri birine bağladığı gibi tarihi mekanda değerini koruyor. Tarihi Demir Köprünün Kars Kalesi, Taş Köprü, 12 Havariler Kilisesi, Evliya Camii, Beylerbeyi Sarayı, hamamlar gibi tarihi ve kültür varlıkların restorasyon çalışmaları ve çevre düzenlemeleri ile birlikte eş zamanlı olarak yapılması önem arz ediyor.
Taş ve demirden yapılmış köprüleri ile tarihi dokusu zengin olan ilimizin, Kars Kalesi eteklerinde tarihi geçmişi bin yılı aşkın diğer tarihi varlıklar ile birlikte adeta açık hava müzesi olması, yerli ve yabancı ziyaretçileri çekmeye devam ediyor.
Öte yandan 22 Ağustos'ta ihalesi yapılacak olan Kars Çayı üzerinde kurulması planlanan Kars Vadisi Projesi'nin de hayata geçirilmesiyle birlikte Kars Kalesi ile çevresi cazibe merkezi haline gelecek. Proje kapsamına kaybolmaya yüz tutmuş tarihi eserlerin yeniden restore edilerek turizme kazandırılması ve tarihi yapının yoğun olduğu Kars Kalesi eteklerindeki tarihi doku ve kimliğin yeniden ortaya çıkarılması amacıyla hayata geçirilen projeler birbirini tamamlayan projelerden oluşacak. Proje kapsamında Kars Kalesi eteklerinden Kars Çayı kenarına kadar alanda 200 büyük ağaç, 7 bin bodur ağaç ve çalı bitkisi kullanılarak 25 bin metrekare alanda bitkisel peyzaj çalışmaları yapılacak. Alanda ayrıca doğal bazalt taş ve doğal ağaç kaplaması kullanılarak 6 bin metrekare alanda oturma alanları, yürüyüş yolları düzenlenerek 31 bin metrekare alanın bitkisel ve yapısal peyzaj düzenlemesi yapılacak. Proje kapsamında bölgede yerli ve yabancı misafirlerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tarihi dokuya uygun, cephesinde kesme doğal bazalt taş ve doğal ağaç kullanılarak üstü kapanıp açılabilen, sokağı bulunan, 8 dükkan, 1 restoran ve 1 kafenin bulunduğu bin 810 metrekare alanlı bedesten inşa edilecek. Proje kapsamında Kars Çayı'nda ıslah çalışmaları yapılarak şişme şavak sistemiyle 1,5 kilometre alan boyunca su seviyesi 3 metreye yükseltilecek, böylece daha duru durgun güzel bir görsel alan oluşturulması sağlanacaktır. Yapılacak peyzaj çalışmasıyla birlikte alanda yürüyüş, oturma ve seyir alanları oluşturulacak”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.