Çalkın: “ Akıl teri ve emek bir araya gelsin ”
Kafkas Üniversitesi 2023-2024 akademik yılı açılışına katılan Çalkın,” Bir farkındalığın ortaya konması için akıl teri ve emek bir araya gelsin. Hiç şüphesiz Kafkas Üniversitesi'nin Gazi Kars'ımıza katkısı takdire şayandır” dedi.
Volkan GÜNGÖR
Kafkas Üniversitesi 2023-2024 akademik yılı açılış töreni Ahmet Arslan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Törenin açılış konuşmasında AK Parti Kars Milletvekili Adem Çalkın, yaptığı konuşmasında şunları söyledi; “Büyük alim üstat Edebali hazretleri tarafından, Osman Gazi'ye verilen ilk öğüt "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın." hakikati üzerine kurulmuştur. İnsan hayatın göz bebeği, onun yetiştirilmesi, topluma kazandırılması, verimli hale getirilmesi ve ahlaklandırılması eğitimcilerin birinci önceliği olmalıdır.
Hatta yine derler ki bir gülün yetişmesi için bir bahçıvan binlerce dikenin kahrını çeker. Yeter ki bir gül yetişsin ve insanlığa faydalı olsun.
Üniversiteler ülkemizde artık temsil ettiği misyon itibariyle en yaygın modern kurumlarımız. Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde 21 yılda Türkiye'nin her iline bir üniversite açtığımız gibi büyük ilçelerimizin de bir kısmında gerek üniversiteler ve gerekse yüksekokullar açtık. Cumhuriyetimizin 100. yılında fiziki olarak tamamladığımız yüksek eğitim kurumlarımızı bu dönemde eğitim içeriği ve kadrolarımız bakımından hızlı bir şekilde daha da geliştireceğiz. Buralarda ortaya konulan çalışmalar ülkemizin yarınları açısından oldukça kıymetli. Bu çalışmaların ana amacı dediğim gibi insanı öncelemek, ülkemize, bulunduğu şehre katkı sunmak, bir farkındalık oluşturacak çalışmalara zemin hazırlamaktır.
Biz şunu istiyoruz; bu eğitim yuvalarında artık şehirlerimiz konuşulsun, nasıl katkı sunarım diye yarışmalar açılsın, yeni fikirler için zeminler oluşturulsun. Yani bir farkındalığın ortaya konması için akıl teri ve emek bir araya gelsin. Hiç şüphesiz Kafkas Üniversitesi'nin Gazi Kars'ımıza katkısı takdire şayandır. Çevre illerimize, bölgeye ve ülkemizin üniversite eğitimine de bir o kadar faydası vardır. İnsan eseriyle tanınır ve bilinir. En kıymetli eser ise yetişmiş bir insandır. Yetişmiş bir insan bir hocanın en önemli eseridir. Bu eserler bulundukları ülkeye, şehre hayırlı ve insanların istifade edebilecekleri bir değer üretirse işte o zaman kalkınma başlar, terakki hızlanır ve eğitim amacına ulaşmış olur. İlim, bilim, sanat insanların önünü açmak ve onlara hayatlarında yol göstermek için vardır. Eğer bunlar klavuzluk yapmayacaksa, bir çığır açmayacaksa, bir işe, insana fayda sunmayacaksa ne değeri var, ne kıymeti var. Faydasız ilim, malayani kadar tehlikelidir. Bir ilim ki öğrenenden başkasına hizmet etmez o ilim ve onu öğrenen boşluktadır. Hayatı da toplumları da bunlar kendilerine yontarlar. Hayata mana katmak kadar kıymetli bir şey yoktur. Eskiler buna çile derler. Bir çilesi olmalı insanın, bir amacı bulunmalı. Bu çile onu harekete geçirmeli, çalışmaya zorlamalı, yerine göre uyumamalı, yerine göre büyük bir çaba içine girmeli. Eğitimde Türkiye Yüzyılı diyoruz. Bu yüzyıl bizim için oldukça önemli. Bu nedenle üniversitelerimiz ülkemizin en büyük lokomotifi bunun hayata geçmesinde en önemli baş rol oyuncusu.
Tarihimizde ilmi çalışmalarla büyük bir çığır açmış bir milletin çocuklarıyız. Bizim ufkumuzun yetiştiği yere birilerinin hayalleri yetişemezdi.
Sultan Alparslan'ın oğlu Melihşah'ın kurmuş olduğu Nizamiye Medreseleri'nde İmam Gazali, Ömer Hayyam gibi büyük ilim adamları binlerce talebe yetiştirmişlerdir. Tıp, astronomi, mühendislik, matematik, fizik alanlarında öncü olmuş bir millete bugün, Türkiye Yüzyılı'nda durmak, duraksamak yakışmaz.
Biz birbirimize inanmalıyız. Hepimizin bu vatana borcu var. Yaşadığımız bu şehre vefalı olmalıyız. İnsanlara dokunmak onların işlerinin görülmesi, bir aşa erişmeleri, bir amaç uğrunda yol almaları için çabalamalıyız. Bu borç ancak emekle, gayretle, çalışma ile, eser üreterek ödenebilir.
Bu şehir de size sahip çıkmak zorundadır. Siz bu şehrin evlatlarısınız, gençlerisiniz ve geleceğisiniz, biz sizi böyle görüyoruz.
Kars'ımız medeniyetlerin şehri. Öncü şehir. Bu şehirde istiyoruz ki Kafkas Üniversitemiz de öncü olsun. Eğitimi, çalışmaları, ortaya koyduğu farkındalık ile büyük bir sinerji oluştursun. Nitekim bunun da emarelerini net olarak görüyoruz.
Bundan dolayı Sayın Rektöre, eğitim görevlilerimize ve siz kıymetli öğrencilerimize müteşekkiriz. Kars Kafkas Üniversitesi'nin başta Kars olmak üzere SERKA bölgesinde tarım ve hayvancılık üzerine yoğunlaşmış olması beklentimizdi ve öyle olmaya devam edecektir.
Pandemi, Ukrayna ve Gazze Savaşı bizlere bir kez daha şunu göstermiştir; "Ülkeler için gıda hayati bir öneme sahiptir." Türkiye Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, uygulamış olduğu tarım politikaları sayesinde bu krizden etkilenmeden, gıda arz sıkıntısı yaşamadan rahatlıkla krizi atlatmayı bilmiştir.
Bunda Tarım ve Ormancılık Bakanlığımızın uygulamış olduğu politikaların etkisi oldukça büyüktür. Bakanlığımızın çalışmalarını yakından takip ediyor, çalışmaları dolayısıyla tebrik ediyorum.
Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı'yı serhat şehrimizde görmekten büyük bir onur duyduk. 2023-2024 Kafkas Üniversitemiz Akademik Yılının hayırlara, eğitimde yeni başarılara vesile olmasını diliyorum.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.