Çalı Gölü çöl olmasın!
Kars - Iğdır kara yolunun üzerinden geçtiği ve ikiye bölünen Çalı Gölü, sahiplenilmeyi bekliyor.
KARS HAKİMİYET
Yüksek rakımda olmasına rağmen çevresinde sayısız sulak alanları barındıran Kars ve çevresinde mevcut doğal zenginliklerden bazıları can çekişiyor.
Dünyada eşsiz kuş çeşitliliği ile yaban hayatı geliştirme sahası olarak 2009 yılında Ülkemizin 13. Ramsar Alanı (Uluslararası öneme sahip sulak alan) ilan edilen Kuyucuk Gölü, Kars Valiliğinin pansuman tedbirleriyle kurumaktan kurtarılmasıyla yeninden eski canlılığına kavuştu.
Kars - Iğdır Karayolu üzerinde bulunan aynı özelliğe ve öneme sahip Çalı Gölü sulak alanı da aynı şeklide can çekişmeye devam ediyor. Karayolunun üzerinden geçmesiyle birlikte ikiye bölmesinin yanı sıra hemen yanı başında bulunan birkaç evden oluşan yerleşim alanı ise akıllara durgunluk veriyor. Önemi ve değeri bilinmesine rağmen yetkililerin yıllarca bir türlü gündemine almadığı Çallı Gölü, sayısı bilinmeyen doğal güzelliği ve kuş çeşitliliğini bağrında saklıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Kars İl Şube Müdürlüğü sahipliğinde bulunan 481 hektar alana sahip Çalı Gölü sulak alanının alt havzası biyolojik çeşitlilik araştırma projesi yapılmış olmasıyla birlikte, koruma bölgeleri belirlenmesine rağmen yanı başına bulunan evlerin gölgesinde can çekişmeye devam ediyor.
Kars merkez ve Digor ilçesi sınırları içerinde yer alan Çalı Gölü yaklaşık olarak 2 bin 250 rakımda bulunuyor. Birkaç ev bulunmasına rağmen devlet eli ile taziye evi dahi yapılan köyde yerleşim alanın istilasına uğrayan gölü, Kars, Digor, Tuzluca, Iğdır uluslararası kara yolu gölü iki parçaya ayırıyor. 200’ün üzerinde göçmen kuşun konakladığı uzmanlar tarafından açıklanan gölde yaşayan 4 kuşun ise endemik olduğu biliniyor. Dik kuyruk ördeğinin de üreme alanı olduğu da bilinen Çalı Gölünde karada ve suda yaşayan 2 hayvan ile birlikte 6 tür sürüngen ve çok sayıda memeli türünün tespit edildiği de biliniyor. Yaz aylarının başında olunmasına rağmen gölü besleyen yer altı ve yer üstü sularının yeterli düzeyde olması nedeniyle mükemmel günlerini yaşayan gölde, an itibariyle yüzlerce kuş konaklayarak sonbaharda yapacakları göç için enerji depoluyor. Gölü besleyen derelerin kuraklığa bağlı olarak kuruması ve çevrede yetiştirilen büyük ve küçük baş hayvanların su ihtiyacını karşılaması yüzünden her yıl kuruma tehlikesi yaşayan Çalı Gölüne devletin bir an önce el atması gerekiyor. Yeniden yapılan Kars - Iğdır Tuzluca Uluslararası Karayolunun inşası sırasında da görmezden gelinen ve üzerinden geçerek ikiye bölen Çalı Gölü’nün yanı başında bulunan köyün bir an önce başka bir yere taşınması önem arz ediyor.
Kars sınırları içerisinde yer alan Kuyucuk Gölü, Aygır Gölü, Kafkas Üniversitesi Yerleşkesi içerinde bulunan sulak alan, Aygır Gölü, Susuz Şalalesi Çıldır Gölü, Sarıkamış Ormanları içerinde bulunan sulak alanlar ile birlikte sayısız köy sınırları içerisinde bulunan sulak alanlar da aynı şekilde can çekişiyor. Sayısız kanyonları, dağları, tepeleri, çayırları, ovaları, nehirleri, çayları, ormanları ve daha birçok doğal zenginliği bağrında barındıran Kars’ın bir açık hava müzesi olduğunun farkına varılması önem arz ediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.