Atatürk Üniversitesinde Doğadan Sofraya Bilim Projesi

Atatürk Üniversitesinde Doğadan Sofraya Bilim Projesi

Avrupa Birliği ülkelerinin tamamında her yıl Eylül ayının son cuma günü araştırmacılarla toplumdaki diğer bireyleri bir araya getirmek ve gençleri bilime teşvik etmek amacıyla düzenlenen "Doğadan Sofraya Bilim" projesi, Atatürk Üniversitesi...

Avrupa Birliği ülkelerinin tamamında her yıl Eylül ayının son cuma günü araştırmacılarla toplumdaki diğer bireyleri bir araya getirmek ve gençleri bilime teşvik etmek amacıyla düzenlenen "Doğadan Sofraya Bilim" projesi, Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde başladı.

İlki geçen sene aynı tarihlerde düzenlenen ve yürütücülüğünü Proje Geliştirme ve Koordinasyon Ofisinin yaptığı "Araştırmacılar Gecesi" olarak adlandırılan etkinliğin açılış programına; Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı'nın yanı sıra, Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Fevzi Polat, Aziziye Belediye Başkanı M. Cevdet Orhan, Palandöken Belediye Başkanı Muhammet Sunar, Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar ile il müdürleri, kurum temsilcileri, dekanlar, meslek yüksekokul müdürleri, akademisyenler, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Gençlerin araştırmacılık mesleğine özendirilmesi, bilim insanlarına karşı önyargının kırılması ve araştırmacıların "içimizden biri" olarak tanıtılması hedefiyle yola çıkılan ve Avrupa'nın 25 ülkesi ile aynı anda düzenlenecek olan program kapsamında, üniversite akademisyenleri tarafından 68 etkinlikle bölge halkına ve çocuklara bilimsel faaliyetler, festival havasında yaşatılacak.

Prof. Dr. Örs: "Bilimsel aktiviteler, eğlenceli bir şekilde öğrencilere aktarılacak"

Atatürk Üniversitesi Proje Destek ve Koordinasyon Ofisi tarafından koordine edilen etkinliğin yürütücüsü olarak açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Selda Örs, Eylül ayının son cuma günü kutlanan ve araştırma şenliği olan Avrupa Araştırmacılar Gecesinin, bilim insanları ile toplumu bir araya getirmek ve gençleri bilim insanı olmaya teşvik etmek amacıyla düzenlendiğini söyledi.

Bitkisel ve hayvansal kaynaklı gıdaların sofraya gelinceye kadar geçirdiği süreç, deney vb. bilimsel aktivitelerle eğlenceli bir şekilde öğrencilere aktarılacak olan etkinlik ile farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını aktaran Prof. Dr. Örs: "Farklı branşlardan bilim insanları tarafından çalıştıkları alana özgü uygulamalı olarak bitki yetiştiriciliği, hayvan yetiştiriciliği, yemek yapımı gibi mutfak atölyelerinin de bulunduğu birçok etkinlik, sunum ve gösterimler iki gün boyunca halka açık bir şekilde yapılacak. Böylesine önemli bir etkinliğin hayata geçirilmesinde emeği geçen tüm ekip arkadaşlarım ile bizlere desteğini esirgemeyen, ihtiyaçlarımızı karşılayan ve bütün sorunlarımıza çözüm bulan Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Çomaklı'ya teşekkürü bir borç biliyor, 2 gün boyunca süren etkinliklerin keyif dolu geçmesini diliyorum" şeklinde konuştu.

Başkan Vekili Polat: "Çocuklarımızın bilimle, sanatla kurduğu temas, geleceğimize yön verecek"

Üniversite şehri olan Erzurum'da bilimsel etkinlikleri çocuklarla buluşturan böylesine önemli bir etkinliğin düzenlenmesinin oldukça kıymetli olduğuna vurgu yapan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fevzi Polat, gençlere seslendi. Ülkemizin geleceğini inşa edecek olan gençlerin bilimsel aktivitelerle buluşmasının önemine vurgu yapan Polat: "Bu toplumun gelecekte yaşayacağı günlerin seviyesini sizler belirleyeceksiniz. Sizlerin bilimle, sanatla olan ilgisi bu toplumun geleceğine yön verecek. Dünya, büyük bir gıda ihtiyacına doğru gidiyor. Gıda talebi çok büyük miktarda artıyor. Buna cevap vermenin tek yolu ancak bilimin doğal kaynağından elde edilen tarım ürünlerine uygulanması ile olacak. Bu sayede ürünler bollaşacak ve insanların gıda ihtiyaçları karşılanacak. Bunun için sizlerin bilimle olan temasının bu yaşlarda başlaması ülkemizin geleceği açısından çok büyük önem taşıyor. Ben, hepinizi en kalbi duygularımla selamlıyorum. Bilimle iç içe, dolu dolu iki gün geçirmeniz dileğiyle, tüm katılımcılara saygılarımı sunuyorum" ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.

Rektör Çomaklı: "Çocuklarımızın bilimsel çalışmalara dahil olması en büyük temennimizdir"

İki ayaklı olan ve ilkini geçen yıl yoğun bir katılımla gerçekleştirdiklerini hatırlatarak açılış konuşmasına başlayan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı: "Ülkemizin en geniş bilim etkinlerden biri olan, bitkisel ve hayvansal kaynaklı gıdaların, soframıza gelinceye kadar geçirdiği süreç, deney vb. bilimsel aktivitelerle fuar-şenlik formatında sunulacağı Doğadan Sofraya Bilim şenliğine hepiniz hoş geldiniz. Bugün burada icra edilecek Bilim Şenliği sadece üniversitemiz değil, Erzurum, hatta ülkemiz açısından önem taşımaktadır. Zira Avrupa Birliği'nin bilim etkinlikleri kapsamdaki projelerinin 2022 çağrısına ülkemizden 10 projede toplamda 42 kuruluş başvuru yapmıştır. Bu başvurular arasından sadece Atatürk Üniversitesinin koordinatör ve tek yürütücü olarak başvurduğu "Doğadan Sofraya Bilim" başlıklı proje fonlanmaya hak kazanmıştır" dedi.

"Bilimi eğitici ve eğlenceli hale getirmeye çabalıyoruz"

Atatürk Üniversitesi akademisyenlerinin gerçekleştirecekleri 68 etkinlikle bölge halkına ve çocuklara bilimsel etkinliklerin, festival havasında yaşanacağına vurgu yapan Rektör Çomaklı: "Bu etkinlikler ile araştırmacılarla toplum bir araya gelecek, araştırma ve inovasyonun günlük hayatımıza kazandırdıklarına dair farkındalık oluşturulacaktır. Araştırmacıların toplum tarafından tanınması, araştırmanın günlük hayatımıza etkisini göstermek ve genç insanları araştırma kariyeri için cesaretlendirmek amacıyla proje ekibi aylardır mesai harcamakta, toplumla bilimi buluşturmayı eğitici ve eğlenceli hale getirmeye çabalamaktadır. Bu vesileyle projenin hazırlanmasında emeği geçen, Proje Ofisi Koordinatörlüğüne, proje yürütücüsü ve üniversitemizin çeşitli fakültelerinde görev yapan araştırmacı akademisyenlere teşekkür ediyorum, tüm katılımcılara şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.

Vali Çiftçi: "Çevre sorunlarının farkında olan bir düşünce yapısı oluşturmayı hedefliyoruz"

İnsanın her şeyden önce toprağın mahsulü olduğuna vurgu yaparak konuşmasına başlayan Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi ise, ürünlerin ortaya çıkışının topraktan başlayarak, tüketicilerin önüne kadar; sağlıklı, kaliteli ve güvenilir bir şekilde gelmesinin gıdada güvenilirliğin sağlanmış olduğunun göstergesi olduğuna dikkat çekti.

Erzurum Valiliği olarak amaçlarının çevre sorunlarının farkında olan, bunlarla ilgili endişe duyan, mevcut sorunların çözümüne ve yeni sorunların ortaya çıkmasını engellemeye yönelik bireysel ve toplu olarak bilgi, beceri ve ilgiye sahip bir kent nüfusu oluşturmak olduğunu belirten Vali Çiftçi, "Sürdürülebilir Kalkınma için eğitim, bu hedefleri anlamada ve yorumlamada öğrencilerin geleceğini nasıl şekillendireceğine ilişkin kendi sorumluluklarını fark etmesi açısından son derece önemlidir. Bu açıdan üniversitemizde yürütülen Doğadan Sofraya Projesi, bilimin çeşitliliğini ve vatandaşların günlük yaşamları üzerindeki etkisini gösterme ve özellikle gençler arasında araştırma kariyerlerine olan ilgiyi canlandırma fırsatı sunması açısından büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

Şehri ön plana çıkaran, sosyal yönü oldukça fazla olan bu projenin öğrencileri ve halkı bir araya getirmesi yönünden çok değerli olduğunu aktaran Vali Çiftçi, projede emeği geçen herkesi tebrik ederek, öğrencilere ve akademik personele yeni akademik yılda başarılar diledi.

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler