Arslan’dan Turistik Doğu Ekspresi açıklaması!

Arslan’dan Turistik Doğu Ekspresi açıklaması!

Kars Milletvekili Arslan, “Turistik Doğu Ekspresi, kış turizmini olumsuz etkilemeyecek şekilde başlayacak ve onunda tarihini birkaç gün içerisinde bakan bey bizzat açıklayacak.” dedi.

Volkan KARABAĞ

Kars Milletvekili ve 65. Hükümet Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, kentteki turizmcilerle bir araya gelerek, sorun ve taleplerini dinleyerek, çözüm önerileri sundu.

Arslan pandemi nedeniyle 2020 yılının Mart ayında hem Doğu Ekspresinin hem de Turistik Doğu Ekspresinin seferlerine geçici olarak ara verildiğini, Doğu Ekspresinin seferlerinin 12 Temmuz’da kesintisiz her gün karşılıklı başladığını ve devam ettiğini, Turistik Doğu Ekspresi seferlerinin ise kış turizmini olumsuz etkilemeyecek şekilde başlayacağını ve onunda tarihini de birkaç gün içerisinde bakan beyin bizzat açıklayacağını söyledi.

Ulaştırma, Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun önümüzdeki hafta Kars’a bir dizi açılışlar için geleceğini de ifade eden Arslan, “Önceden açıklanması planlanan Turistik Doğu Ekspresi ile ilgili konuları da burada yeniden konuşma fırsatı yakalayacağız.” dedi.

Turizmcilerin Doğu Ekspresi niye böyle oldu? sorusuna ise Arslan, “Erzurum’dan bu tarafa Doğu Kapıya kadar olan demir yolunda 1950’lerden sonra ciddi bir bakım onarım yapılmış, sadece geçici bakım ve onarım yapılmış. Yani hat komple hiç yenilenmemiş. Benim ilk milletvekili olduğum dönemde 2011-2015 arası biz o hattın tamamını yeniledik, tamamı yenilendi, eski dar raylar vardı dar ray olunca tren çok ses ve çok gürültü yapıyordu o rayların tamamını değiştirdik 60’lık ray haline getirdik. Ahşap traversleri kaldırdık beton travers haline getirdik, demir yolunu tamamen yeniledik. Doğu Ekspresi adı altında çalışan trenlerin o eski trenlerin yerine yeni model trenleri koydurduk, yeni setleri koydum. Bir de bir şey daha yaptık hepiniz şahitsinizdir bakanlık olarak bu işe sahip çıktık. Bir fotoğraf yarışması düzenledik. Çok basit, çok küçük bir şey gibi olabilir ama fotoğraf yarışması ile ilgili Türkiye ve dünya çapında bir farkındalık oluştu ve Doğu Ekspresi gerçekten Kars’a değer katar hale geldi. Tren sayısını arttırın dendi tren sayısını değil ama vagon sayısını 2-2,5 katına çıkardık böylece kapasiteyi çok artırmış olduk. Nitekim 2 sene önce de turistlerin özellikle farklı talepleri vardı; yani daha fazla para verebilecek ama daha konforlu hizmet ve diğer yerlerde de durmasını isteyen. Çünkü turist o 24 saatlik güzergah boyunca 2-3 noktada durup oralarda görmek istiyor o yüzden Turistik Doğu Ekspresi fikri de böyle ortaya çıktı. O da şehre değer katmaya başladı. Pandemi ne yazık ki birçok alanda olduğu gibi bu alanda da bizi etkiledi, şimdi inşallah çok kısa sürede böyle çok uzun diye düşünmeyin kesinlikle sezonu etkilemeyecek sürede inşallah başlamış olacak, bunu çok önemsiyoruz çok kıymetliyoruz bundan sonra da inşallah takipçisi olacağımızı bilin bilmenizde fayda var.” yanıtını verdi.

“Van Ekspresi neden bizden önce başladı? sorusuna ise Arslan şöyle yanıt verdi: “Ben oldu bitti buna karşıyım. Yani bir yerle yarışmaya gerek yok. Ben neyim, nasıl daha iyi olurum, onun peşinde olmamız lazım. Ona kalırsa Van’da diyor ki; ‘Kars’ta Doğu Ekspresi vardı bir de Turistik Doğu Ekspresi nereden çıktı’ yani onlar da bizim için bunu söylüyorlar. Bırakın onlar da yapsınlar. Zaten Kars veya Doğu Ekspresi örnek alınarak Van Ekspresi başladı, Kurtalan Ekspresi başladı inşallah yaygınlaşıyor, bırakın yaygınlaşsın. Orada bir sıkıntımız yok ama biz kendi işimizin bir an önce yürümesi konusunda gerçekten gayret ediyoruz, etmeye devam edeceğiz.”

Uçak saatleriyle de ilgili açıklama yapan Arslan, “Kış tarifesiyle birlikte Ankara’dan gelen uçak saatleri erkene alındı. Ancak İstanbul’dan gelen uçak saatleri için tekrar planlama yapılacak. Kayak sezonu başladıktan sonra hafta sonları Türk Hava Yolları ilave seferler koyuyordu, bu ilave seferlerin konması ve bunların da saatlerinin uygun olması konusunda daha önce de kendileriyle konuştuk, şimdi de konuşuyoruz. Sadece bir şeyi atlamamak lazım; elbette ki kış için, kayak turizmi için, Kars’ın değerlerini Ani’yi, Çıldır’ı görmek için misafirlerimiz geliyor mu aynı zamanda insanlarımız da, hemşehrilerimizde gidiyor veya geliyorlar. Onlar için de saatin uygun olması lazım. Yani Sarıkamış’ın Sarıkamış’a 50 kilometre mesafedeki köyleri var, o köydeki vatandaş sabah minibüse binecek Sarıkamış’a gelecek, Sarıkamış’tan tekrar minibüse binecek Kars’a gelecek ve uçağa binecek. Uçağın ona da uyması lazım. Ya da İstanbul’dan geldi bir misafir Kağızman’ın Çayarası köyüne gidecek. buraya gelecek o misafir buradan sonra minibüse binecek Kağızman’a gidecek, sonra da Kağızman’dan mininüse binecek 40 kilometre mesafedeki Çayarası köyüne gidecek. Kış şartlarında onu da düşünün. Yani uçağın çok erken veya çok gelmesi turizm anlamında bizim işimize geliyor ancak ilimize gelen diğer misafirlerimiz açısından ne yazık ki tam tersine bir sıkıntı oluşturuyor. Bir de Türk Hava Yolları açısından çok büyük sıkıntılarından biri özellikle kışın sabah saatlerinde sis oluyor Türk Hava Yollarının da söylediği şu diyor ki ‘ben erken saatte koyduğunda eğer ayda 6-7 kere ben sefer iptaline gidersem bu hem benim planlamalarımı alt-üst ediyor hem gelen misafiri buradan vazgeçmeye sevk ediyor, halbuki iptal olmayan ya da çok nadir iptal olan bir saat yolcu tarafından daha çok kabul görüyor’ Yani sadece erken gelip bir an önce pistlere çıkması bütün bunların hepsinin birlikte değerlendirildiği ve ona göre karar verildiği bir mekanizma var.” dedi.

Uçak fiyatlarının yüksek olmasının serbest piyasa ekonomisine göre değiştiğini kaydeden Arslan, “Uçak ücretleri konusu şöyle; uçak saatleri, uçak sayıları, yolcu talepleri bunların hepsi bir sistematik olarak bir yazılım çerçevesinde yükleniyor ve ona göre ücretler belirleniyor. Şunu deme şansları yok; ‘Biz Kars’ın fiyatını düşürelim, Erzurum’un fiyatını düşürelim’ Ama şuna şahidim, bir çok ile gittik Erzurum’a gidiyorsunuz Erzurum diyor ki ‘Trabzon, Diyarbakır, Van uçakları daha ucuzmuş’ Van’a gidiyorsunuz diyor ki ‘Erzurum, Trabzon, Diyarbakır uçakları daha ucuzmuş’ Diyarbakır’a gidiyorsunuz tersi söyleniyor ama bir gerçek var ki Türk Hava Yolları ticari bir kuruluştur. Eskiden şöyleydi biraz oradan kalma alışkanlık var eskiden bakanlık Türk Hava Yollarına diyordu ki ‘Kars’a uçakcaksın uçuyordu, şu fiyata uçacaksın yine uçuyordu’ ama sonunda ne oluyordu görev zararı diye Devlet, Türk Hava Yollarının parasını veriyordu. Sektör serbestleştikten sonra başka oyunlarda işin içine girdikten sonra tamamen serbest piyasa ekonomisi şartlarında rekabetçi bir ortamda fiyatlar belirleniyor ve özellikle erken alınan biletler biraz daha uygun olabiliyor ama sonra kalan biletler ne yazık ki uygun olmuyor uçak fiyatlarında. Biz bakanlık olarak tavan fiyat uygulaması da yapmıştık bu uygulamayı yaptığınızda bu sefer bir çok yere şirketler uçmak istemiyorum o zaman da gerçekten ticaret erbabını şehre değer katan insanların gelişini gidişini engellemiş oluyorsunuz buna turistler de dahil, mecburen o tavan fiyat uygulaması esnetildi.” şeklinde konuştu.

Türkiye’de Kars ölçeğinde hiçbir ilde ikinci pist olmadığını da dile getiren Arslan, “Türkiye’de çok az ilde hele Kars ölçeğinde ki hiçbir ilde ikinci pis yok. Sadece 1-2 örnek vereyim; Van’da ikinci pist yok 1.500.000 nüfus var ‘Van ekspresi niye önce açıldı’ dendi ama. Trabzon’da tek pist var, yani uçan yolcu sayısını düşünürseniz Kars’ın 6-7 misli. Bizim 600.000 yıllık yolcu kapasitemiz onların üç 3.500.000. Bunu niye söylüyorum tekrar havalimanı bakım için kapanmasın dolayısı ile sürekliliği olsun diye ikinci pisti açtık, tabi bunlar sıkıntı olarak karşımıza çıkmayınca çok kıymeti bilinmiyor bu çok önemli bunu yaptık.” diye konuştu.

Sarıkamış’a suni karlama projesi ile ilgili de açıklamada bulunan Arslan, “Geçmişten beri gündemimizde orada işin iki boyutu var bir kaynak oluşturma boyutu var bir de suni karlama yapılabilmesi adına gölet oluşturması, rakamın uygun olması. O konuda aslında güzel bir mesafe almıştık Sarıkamış’taki bir toplantıda bizim arkadaşların kullandığı yanlış bir ifade nedeniyle iş biraz attı. Ben Erzurum’dan başladım Sarıkamış’a kadar bakanı ikna ettim, Sarıkamış’ta arkadaşlar dediler ki ‘ya 15-20 yıldır hiç böyle bir şey olmuyordu, ilk defa oldu’ bakan da dedi ki; ’20 yılda bir oluyorsa o zaman bu teste gerek yok, o zaman biz bir çalışalım’ dedi. ‘biz bir çalışalım’ ifadesi bize 2 sene attırdı ama yine de biz takipçisiyiz. Sarıkamış’ta yapılan ve hizmette olan kapalı gondol o günkü parayla 50 milyona bitti ama bugünkü parayla gerçekten ciddi rakamlar. Yine suni karlama projesi de yaklaşık 40-50 milyonluk bir proje.” ifadesini kullandı.

Kars Çayında oluşan kokunun giderilmesi için geçen ayın 14’ünde arıtma tesisinin ihalesinin yapıldığını da anımsatan Arslan, “Kars Atık Su Arıtma Tesisi çok istisnai bir projedir, her yerde belediyeler yapar, Kars Belediyesinin böyle bir imkanı olmadığı için 175 milyonluk parayla geçen sene yatırım programına koydurduk ve 14 Ekim’de ihalesi yapıldı. Yeteri kadar da teklif geldi değerlendirilmesi yapılıyor, bugünlerde bitirecekler inşallah baharda da kazma vurulacak. Projede önce kolektörlerle başlayacağız yani şehir içindeki o atık suyu alıp şehrin dışına çıkaracağız. Önümüzdeki yaz inşallah kokudan kurtulacağız sonrasında arıtması yapılacak. Bu sene ekstra bir durum oldu çok ciddi bir kuraklık olunca da o kokuya da dönüştü, o hepimizi çok rahatsız eden bir şey.” dedi.

arslan’dan-turistik-dogu-ekspresi-aciklamasi!-(2).jpegarslan’dan-turistik-dogu-ekspresi-aciklamasi!-(1).jpegarslan’dan-turistik-dogu-ekspresi-aciklamasi!-(4).jpegarslan’dan-turistik-dogu-ekspresi-aciklamasi!-(3).jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler