“Ankara yerel medyayı istiyor mu, istemiyor mu?”
“Yerel Medya Temsilcileri ve Güvenlik Bürokrasisi Çalıştayı”na katılan gazeteciler, “Ankara’nın yerel medyayı isteyip istemediğinin sorgulanması gerektiğinin altı çizildi.
KARS HAKİMİYET
İçişleri Bakanlığınca Van’da düzenlenen “Yerel Medya Temsilcileri ve Güvenlik Bürokrasisi Çalıştayı”na katılan gazeteciler, her türden sorunlarını dile getirdi. Çalıştaya katılan gazeteciler, “Ankara’nın yerel medyayı isteyip istemediğinin sorgulanması gerektiğinin altı çizildi.
Bölgedeki 8 ilinden medya temsilcilerinin katıldığı programa, Kars’tan Kars Gazeteciler Birliği adına Kars Hakimiyet Gazetesinden Volkan Karabağ ve Kars Havadis Gazetesinden Tacettin Durmuş davet edildi. 2 gün boyunca süren çalıştayda yerel medya ve bürokrasinin işbirliği ve sorunları dile getirildi.
İçişleri Bakanlığı İç Güvenlik Stratejileri Dairesi Başkanlığı tarafından Anadolu Ajansı’nın da destekleriyle gerçekleştirilen “Yerel Medya Temsilcileri ve Güvenlik Bürokrasisi Çalıştayı”nın 1. oturumunu moderatör Prof. Dr. Zeki Taştan yaptı. Çalıştay, İçişleri Bakanlığı İç Güvenlik Stratejileri Dairesi Başkanı Dr. Can Ozan Tuncer, İçişleri Bakanlığı Bakan Danışmanı Fevzi Sevgili’nin yanı sıra Van, Kars, Iğdır, Ağrı, Erzurum, Muş, Hakkari ve Bitlis’te görev yapan medya temsilcileri ile kamudaki basın birimi temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Kamu ve medya temsilcilerinin bir araya getirildiği çalıştayda, kamuda basın ve halkla ilişkiler birimi görevlileri ile medya çalışanlarının iletişimde karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Ayrıca güvenlik alanında çalışan bürokratlar ve medya temsilcileri arasında tespit edilen veya oluşabilecek sorunlara yönelik çözüm önerilerinin oluşturulması, sosyal, yazılı ve görsel medyada güvenliği tehdit eden unsurların belirlenmesi ve çözüm önerilerinin oluşturulması, gençlerin internetteki zararlı içeriklerden nasıl uzak tutulabileceği konuları ele alındı.
“ANKARA YEREL MEDYAYI İSTİYOR MU, İSTEMİYOR MU?”
8 ilden çalıştaya katılan gazeteciler sorunlarını soru-cevap şeklinde moderatör Prof. Dr. Zeki Taştan, İçişleri Bakanlığı İç Güvenlik Stratejileri Dairesi Başkanı Dr. Can Ozan Tuncer, İçişleri Bakanlığı Bakan Danışmanı Fevzi Sevgili’ye sıraladı.
Toplantıda öne çıkan sorunların başında yerel basının tek gelirinin ilan gelirleri olduğunu hatırlatılarak, bu gelirin de ellerinden alınacağına dikkat çekilerek, Ankara’nın yerel medyayı isteyip istemediğinin sorgulanması gerektiğine vurgu yapıldı.
Diğer dikkat öne çıkan bir sorun ise ülke genelinde önüne gelenin kolayca internet sitesi açarak gazetecilik yaptığı ve artık kimin gazeteci olduğu kimin olmadığının tartışıldığı, kamuoyunun da bu şekilde olumsuz yönde etkilendiği ifade edildi. Bu nedenle internet gazeteciliğinin kurumsallaşması gerektiği hatta bir yerel gazete çıkartır yaptırımların getirilerek, bu kirliliğin önüne geçilmesinin elzem olduğun dikkat çekildi. İnternet siteleri ile gazeteciğini itibarsızlaştırılmaması ve ayaklar altına alınmaması gerektiğine de vurgu yapıldı. İllerde başta valilikler olmak üzere tüm kurumların internet sitesi sahiplerini gerçek gazete ve ajans sahiplerinden daha çok önemsedikleri ve değer verdikleri de ifade edildi.
Ayrıca gazeteciler tarafından öncelikli olarak gazetecilerin haber yaparken ve gündelik hayatlarında yaşadıkları tehditler de dile getirildi. Kimin gazeteci olup kimin gazeteci olmadığı da moderatöre soruldu. Dile getirilen diğer sorunlar ise şu şekilde sıralandı; “Basın İlan Kurumu’nun da bu oluşumlara duyarsız kalması devam ediyor. Meydana gelen olayların sıcak takiplerinde güvenlik güçlerinin gazeteciler kötü davranıyor. Gazetecilerin mesleğini icra ederken şehir içerisindeki türlü olayları karşılaştıkları zaman güvenlik güçlerinin kendilerine kötü davrandığı ve yardımcı olmadığı sık sık gözlemlenmektedir.
Cumhurbaşkanının ve Bakanların veya devlet yetkililerinin illerde yaptığı toplantılara sadece Anadolu Ajansı ve TRT’nin alınması anlaşılamaz bir durumdur. Ayrıca Kağıt gazetecilikte artık sona yaklaşıldı. Ülke genelinde yayın yapan köklü gazetecilerin tirajları 18 bine kadar düştü. Artık dijital gazeteciliğin önemi her geçen gün artıyor. Çünkü yerel gazetenin sadece resmi ilanlarla hayatını idame ettiriyor. Türkiye genelinde yüzlerce gazete birleştirmek zorunda kaldı ya da kapanmak zorunda kaldı. Böylece işsizler ordusuna katılan gazetecilerin sayısı binleri buldu. Başta valilikler olmak üzere, devlet kurumları kendi haberlerini kendileri diledikleri gibi istedikleri gibi yazarak servis ediyor. Ayrıca internet haberciliği yasasının da bir kriter altında çıkartılması yeniden yorumlanması ve kurumsal hale getirilmesi gerekiyor. Gazeteciliğin artık katiplik haline geldi, yani kurumların gönderdiği haberleri kopyala yapıştır yöntemiyle olduğu gibi yayınlar hale gelindi. Valilik ve kurumların bültenleri de aynı şekilde yayınlanır hale geldi. Sarı basın kartının da rengi tartışılıyor. Sarı basın kartının önemi atmalı gazeteciler için ayrıcalık olmalı. Basın açıklamaları sırasında yereldeki gazetecilerin çeşitli siyasi partilerin sözcüleri ile polis arasında kaldığı ve basın açıklamalarını yazarken de sıkıntı yaşamakta.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.