Anadolu peynirleri Kars’ta buluşuyor
Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı İlhan Koçulu’nun girişimleri sonucu başlayan Kars kaşarı ve gravyerini tanıtım faaliyetleri devam ediyor.
Tacettin DURMUŞ / www.karstanhavadis.com
2014 yılında “Alplerden Kafkaslara Kars Peynirciliğinin 150 Tarihi” adlı sergi ve kitap çalışmaları ile başlayan tanıtım faaliyetleri, 2016’da “Dünyada ve Türkiye’de Yerel-Geleneksel Peynirler: Kars Kaşarı Coğrafi İşareti Uluslararası Sempozyumu” ve 2017’de “Kars Kaşarı’nın Duyusal Özelliklerinin Tanımlanması ve Olgunlaşma Performansının Değerlendirilmesi” etkinlikleri ile devam etti.
Geçtiğimiz yıl “Anadolu Peynirleri Kars’ta Buluşuyor!” başlıklarıyla gerçekleşen etkinliklerin ardından bu yıl da Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği organizesinde “Anadolu Peynirleri Kars Buluşması 2019” festivali 3 -7 Temmuz tarihleri arasında devam ediyor.
25 FİRMANIN ÜRETTİĞİ KAŞARLAR AYRI AYRI TADILDI
“Anadolu Peynirleri Kars Buluşması 2019” festivali kapsamında Cheltikov Otel’de peynir tadım etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlikte Kars’ta 25 firmanın ürettiği kaşar peyniri aralarında İsviçre, Rusya, İtalya, Gürcistan ve Ermenistan ile yurdun çeşitli illerinden gelen misafirlerin beğenisine sunuldu.
Kars Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Vargın Boy tarafından gerçekleştirilen uygulama ile Kars’ta25 firmanın ürettiği kaşar peynirleri katılımcılar tarafından tadıldı. Hangi peynirin hangi üreticiye ait olduğunu bilmeyen katılımcılar, kaşarları tattıktan sonra tadını, kokusunu, görünüşünü, tuz oranını ve beğenisini puanlayarak formlara doldurdu.
Kars Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Vargın Boy yaptığı açıklamada, “Bu uygulamanın bir yarışma değildir. Üreticilerinin varsa eksikliklerimizi görme fırsatı bulacaklar. Kaşar üreticilerimize üzerinde bakanlık mührü bulunan numune poşetleri dağıtıldı ve üzerleri numaralandırıldı. Buradaki misafirlerimiz peynirleri tek tek tattıktan sonra dağıtılan formlara beğenilerini ve eleştirilerini kaydedecek. Bu formlar gizli kalacak ve daha sonra ben kaşar üreticilerimize sonuçları bildireceğim. Böylece üreticilerimiz eksikliklerini görmüş olabilecek. Ayrıca depolama koşullarına bağlı olarak önemli bir kayıp var. 12 kiloluk bir tekerlek peynirde en az yarım kilo küflenme ve kabuklaşmaya bağlı olarak boşa gidiyor. Buna yönelik çalışmalar yapmamız gerekiyor. Ortak soğuk hava depoları kurarak bu şekilde bir önlem alınabileceğini düşünüyorum.” Dedi.
KOÇULU: “12 YILDIR KARS PEYNİRİNİN KALİTESİNİ YÜKSELTMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı İlhanı Koçulu da yaptığı konuşmada; yaklaşık 12 yıldır farklı paydaşlarla Kars peynirinin kalitesini yükseltmek ve uluslara arası pazara taşımak için çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Bu konuda destek veren ve çaba sarf eden herkese teşekkür eden Koçulu: “Bu çalışma süreçlerinde sizler gibi çok arkadaşımız bizlere destek verdi. Şu anda aramızda Kars peynirinin üretim kalitesini ve kapasitesinin yükselmesine destek verenlerin yarısı burada bulunuyor. Kars peyniri üretimini bir adım daha ileriye götüreceğiz diye bu etkiliği yapmaktayız. “dedi.
FESTİVAL, SUSUZ VE BOĞATEPE KÖYÜNDE DEVAM EDECEK
Öte yandan Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı İlhan Koçulu yaptığı açıklamada festivalin 6 Temmuz 2019’da (yarın) Cilavuz Köy Enstitüsü Yerleşkesi, Susuz’da gerçekleştirilecek panelle devam edeceğini belirtti.
Koçulu açıklamasında “Panelinin konusu “Üretimden Pazarlamaya Yöresel ve Geleneksel Peynircilik.” Türkiye’de ve dünyada yöresel ve geleneksel peynirciliğin yeri ve pazarlama yöntemlerinin konu edileceği panelde Türkiye’nin yanı sıra İtalya ve İsviçre’den de konuşmacılar söz alacak.
Panellerin ardından açılacak stantlarda Kars ve Doğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere Anadolu’nun farklı peynir üreticisi şehirlerinden gelen üreticiler peynirlerini sergileyecek, ürünlerini meraklılarına anlatma ve tattırma imkanı bulacaklardır.
Süt ve peynir üreticilerinin yanı sıra bilim insanları, aşçılar ve şefler, kamu yetkilileri, sivil toplum kuruluşları ve peynirleri pazara adil biçimde ulaştırmayı gaye edinenleri bir araya getiren bu buluşmaya Anadolu’nun çeşitli peynirlerini tatmak, her birinin ayırt edici özellikleri hakkında bilgi ve fikir alışverişinde bulunmak isteyen herkes davetlidir “dedi.
6 Temmuz 2019, Cumartesi
Cilavuz Köy Enstitüsü Yerleşkesi, Susuz, Kars
09.00-11.00 İmece kahvaltı, Boğatepe köyü ve Susuz mutfağı
11.00-12:30 Üretimden Pazarlamaya Yöresel ve Geleneksel Peynircilik
Prof.Dr. Mitat Şahin kolaylaştırıcılığında
Andreas Bigler, İsviçre Emmantaller Peynirciler Birliği Ustası ve Eski Başkanı
İsviçre’deki geleneksel peynirlerin uluslararası satışa hazırlanma süreci
Halil Apaydın, Tarım ve Orman Bakanlığı,Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı, Çalışma Grup Sorumlusu
Gıda Hijyeni, Geleneksel Ürünler ve İstisnai Uygulamalar
Mert Gürsel, Metro Toptancı Market, Süt Ürünleri Kategorisi
Yerel peynirlerin pazarda yer bulmasına bir örnek: Metro Toptancı Market
Ebru Köktürk Koralı, TURYİD Yönetim Kurulu Üyesi
Yerel ve geleneksel peynirlerin gastronomi işletmelerinde kullanımı
12:45 Öğle Yemeği
14.00-18.00 Anadolu peynirleri tadımı, üreticilerle sohbet
15.00 Köy enstitüleri üzerine bir söyleşi: Alper Akçam
16.00 Gastronometro şeflerinden peynirli lezzetler
20:00 Akşam yemeği, Kars merkez
7 Temmuz, Pazar
10.00-14.00 Ani ve Çıldır gezisi
15.00-17.00 Boğatepe köyü mandıra gezisi
** burası sadece Slow Food için:
6 Temmuz 2019 Cumartesi akşamı Slow Food Toplulukları Boğatepe Köyü’nde konaklayacaklar.
7 Temmuz, Pazar
Boğatepe Köyü Kültür Evi
07.00-08.00 Boğatepe Kahvaltısı
08.00-13.00 Slow Food Toplantısı
13.00-14.30 Öğle yemeği
Susuz ve Boğatepe köyü öğle yemeği
Halk Eğitim Merkezi Etkinlik Alanı
11.30-13.00 Mandıra gezileri
Program hakkında güncel bilgiler için: www.bogatepezavot.org
Etkinlik Alanında Tadabileceğiniz Peynirler:
Bastırık, Karaman
Karapınar küflü peyniri, Ermenek tulum peyniri, Konya
Kargı tulum peyniri, Çorum
Ezine beyaz peyniri, Çanakkale
İzmir tulum peyniri, İzmir
Erzincan tulum peyniri, Erzincan
Muş kaşarı, Muş
İsli Çerkes peyniri, Adapazarı
Divle obruk peyniri, Karaman
Kars kaşar peyniri, Kars
Kars gravyeri, Kars
Lavaş peyniri, Hakkari
Erzincan tulum peyniri
Eski kaşar peyniri
Taze kaşar peyniri
Kars ve Ardahan Yerel-Geleneksel Peynirleri:
Coğrafi İşaretli Kars Kaşar Peyniri
Ardahan Gorcola Peyniri
Ardahan Tel Peyniri / Türkmen Saçak Peyniri
Çeçil Peyniri
Lor Peyniri
Şor
Çoma şoru - çökelek
Boğatepe Gravyeri (Slow Food Presidium)
Kars Gravyeri
Taze Kaşar Peyniri
Göbek Peyniri
Malakan Peyniri
Eski Kaşar Peyniri
Nisan Kaşarı Peyniri
Motal Peyniri
Tuluk Peyniri
Bidon Tulum Peyniri
Kars Çakmak Peyniri
Kelle Peyniri
Çanak Peyniri
Karın Yağlı peyniri
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.