Almanya Büyükelçiliği, ilk kez kapılarını Anadolu gazetecilerine açtı
Almanya Ankara Büyükelçiliği, elçilik tarihinde ilk kez düzenlenen “ Açık Kapı Günü’ adını verdikleri etkinlik ile Kars’tan da Kars Gazeteciler Birliği Muhabiri Tacettin Durmuş’un katıldığı 22 gazeteciye kapılarını ardına kadar açtı.
Washington Post Muhabiri Cemal Kaşıkcı'nın evlilik işlemleri yapmak için Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'na girdikten sonra kaybolduğu haberinin tüm dünyada yayınlandığı gün, benim de aralarında olduğum 22 gazeteci, elini kolunu sallayarak Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’ni gezdi. Ankara Almanya Büyükelçiliği İstanbul, Ankara ve İzmir dışından gelen 22 yerel gazeteciye 4 ve 5 Ekim tarihlerinde kapılarını açarak büyükelçiliğin çalışma alanlarını anlattı.
Almanya Federal Cumhuriyetinin Ankara Büyükelçi Martin Erdmann, gazeteciler için büyükelçilik bahçesinde öğle yemeği verdi. Kars’tan da Kars Gazeteciler Birliği Muhabiri Tacettin Durmuş’un katıldığı 22 gazeteci Büyükelçi Martin Erdmann’ın daveti üzerine bin 500 davetlinin katıldığı Büyükelçilik bahçesinde düzenlenen Almanya Milli Gün Resepsiyonuna da katıldı. Milli Gün resepsiyonuna katılan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye ve Almanya arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri artırarak devam ettirmek istediklerini ve bu vesileyle daha çok Alman yatırımcıyı Türkiye’de görmek istediklerini söyledi.
Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann ve eşinin ev sahipliğinde gerçekleşen organizasyonda, basın mensuplarına elçilik yerleşkesi gezdirildi ve yürütülen elçilik faaliyetleri hakkında bilgi verildi. Elçilikte çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu 200 personelin istihdam edildiği vurgulandı. Etkinlik kapsamında Büyükelçilik’te misafir edilen gazeteciler, ilk olarak Büyükelçilik toplantı salonunda Büyükelçi Martin Erdmann ve diğer diğer yetkililer ile bir araya geldi. Tanışmanın ardından Büyükelçi Martin Erdmann bir sunum gerçekleştirerek “Açık Kapı Günü’ etkinliği ile ilgili olarak bilgi verdi.
Toplantıda konuşan Büyükelçi Martin Erdmann, Almanya’da 3 milyon 500 bin Türkün yaşadığını hatırlattı. Türk -Alman ilişkilerinin eşsiz olduğunu belirterek, Almanya’nın dünyada başka hiçbir ülkeyle bu denli yakın bağları olmadığına vurgu yaptı. Erdmann, iki ülke arasında geçmişte bazı dönemlerde esen olumsuz rüzgarlara rağmen bu ilişkilerin derinleşmesine katkıda bulunmak istediğini söyledi.
Ardından Hukuk ve Konsolosluk Dairesi Başkanı Ulrich Meier tarafından büyük elçiliğin çeşitli çalışma alanları il ilgi olarak sunumlar yapıldı. Ulrich Meier gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Daha sonra da Vize Bölüm Başkanı Fürstenau eşliğinde farklı iş birimleri ve vize dairesi tek tek gezildi ve birimlerin çalışma sistemi hakkında gazetecilere bilgi verildi.
“Açık Kapı Günü’ etkinliğinin öğlenden sonraki bölümünde ise Ekonomi Bölüm Başkanı Friedo Sielemann, Gıda Tarım Müsteşarı, Ekonomi ve Ticaret Bölüm Başkanı Peter Bohlen ve Savunma Ateşi Hava Kurmay Albay Frank Tismer tarafından elçiliğin çeşitli faaliyet alanlarına ilişkin sunumlar yapıldı ve gazetecilerin çeşitli soruları cevaplandırıldı.
Etkinliğin ikinci gününde ise Ankara’nın merkezi Kızılay’da faaliyet gösteren Alman Kültür Merkezi “Goethe Enstitüsü”nün kapıları da gazetecilere açıldı. Burada gazetecileri karşılayan Goethe Enstitüsü Müdürü Dr. Dhristiane Krämer-Hus- Hus, enstitü hakkında bir sunum gerçekleştirdi.
Çeşitli birimlerinde görev yapan Kültürel Etkinlikler Koordinatörü Sibel Ekmekçioğlu, Kütüphane Bilgi Merkezi Müdürü Dr. Ahmet Terkivatan, Ders Uzmanı Zehra Solyuçiçek, Almanca Eğitim ve İşbirliği Bölüm Müdürü Alev Yazıcı ve Dil Kursları ve Sınavlar Müdürü Cihan Yazıcı, Goethe Enstitüsün faaliyet alanları hakkında gazetecilere bilgi vererek soruları cevaplandırdı.
Alman Kültür Merkezi’nin kapsamlı bir şekilde tanıtılmasının ardından ve gazetecilere kısa Almanca deneme dersi verildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.