Alibeyoğlu: "Günümüzde iptidai usulle, kazmayla buz kırılması üzücü"
Kars Belediye eski Başkanı Naif Alibeyoğlu Norveç'ten Kars'a getirdiği buz delme makinesine rağmen halen daha kazma ve küreklerle Çıldır Gölü'nde buz kırılmasını üzülerek izlediğini söyledi.
Volkan KARABAĞ
Kars Belediye eski Başkanı Naif Alibeyoğlu, 2011 yılında Kars'ın kardeş kent olduğu Norveç'in Kilkenes kentinden getirdiği motorlu buz delme makinesini balıkçıların kullanması için Arpaçay Belediyesi'ne hediye etmişti.
Kars eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, daha önce Norveç’in Kilkenes kentinden getirdiği manuel buz delme makinesini balıkçıların kullanması için Ardahan Valiliği’ne hediye etmişti. Alibeyoğlu daha sonra benzinle çalışan motorlu buz delme makinesini yine Kilkenes kentinden Kars’a getirdi. Elmas uçlu makine Çıldır Gölü üzerinde balıkçıların istifade edebilmesi için Arpaçay Belediyesi’ne teslim edilmişti.
3’te 2’si Kars sınırlarında olan Çıldır Gölü’nde balıkçılık yapanların uzun yıllardır ilkel usullerle kazma ve küreklerle buzları kırıp balık tutmalarını daha kolay bir hale getirmek için çaba gösteren Alibeyoğlu'nun çabalarına rağmen halen daha eski usullerle buz kırılarak balık tutuluyor.
Alibeyoğlu yaptığı açıklamada sitemini şu cümlelerle dile getiriyor: "2011 yılında Norveç’ten getirdiğim buz delme makinesini Arpaçay Belediyemize hibe etmiştim. Nerde bu araç ? Bunca ilgiye bunca festival ve etkinliğe rağmen Çıldır Gölü’nde iptidai usulle , kazmayla buz kırılıyor."
ÇILDIR-KARS-SARIKAMIŞ ARASI RAYLI SİSTEM
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattı üzerinde Çıldır-Kars-Sarıkamış arası turizm gezisi yapılması gibi bir rüyasının olduğunu da belirten Alibeyoğlu, şöyle konuştu:
“Çıldır Gölü’nün aslında 3’te 2’si Kars toprakları üzerinde. Bu anlamda burada etrafı ağaçlandırılmış, ormanlar içinde olan, ağaçlandırılması tamamlanmış ve sosyal donatıları olan bir göl arzu ediyorum. Burasını; insanların dinlenme tesisi olduğu ve yine yazın yaz sporlarının, deniz sporlarının yapıldığı, kışın ise donmuş gölde insanların kayak maratonun yapıldığı, kış olimpiyatlarının yapıldığı mekanlar haline getirmek lazım. Bu anlamda yine donmuş gölde kızaklı köpek yarışları, atlı kızak yarışları ve bütün bunları yapabileceğimiz bir organizasyon arzuluyorum. Donmuş gölde balıkçılığın canlandırılacağı bir Kars özlemi içerisindeyim. Bu rüyamızda, bu idealarımız de gönlümüz hala Kars için atıyor. Bunun yapılması adına buradaki yerel yöneticilere, seçilmişlere, atanmışlara herkese çağrıda bulunuyorum. Kars, Sarıkamış ve Çıldır Gölü bana göre Kış Olimpiyatların yapılacağı yegane doğal bir dokudur. Bunun harekete geçirilmesi ve canlandırılması durumunda herkesin buna şimdiden hedef koyması gerek. Gelecekteki olimpiyatların yapılması adına bir söylemimiz vardı: “Kars ve Sarıkamış Kafkasların Davosu olacak”. Onun için bu söylemde Sarıkamış hinterlandında, Çıldır’da, Kars’ta ve Erzurum’da bir bütünlük içinde olimpiyatları yapma çabalarına bir hedef konulup, şimdiden harekete geçirmek gerektiğine inanıyorum.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.