Alerji Hastalarının Korkulu Rüyası; Polenler
Kars Harakani Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Türk Toraks Derneği Kars Temsilcisi Gökhan Perincek, kette etkili olan polenler ile ilgili açıklamada bulundu.
Herkesin bağışıklık sisteminin farklı olduğundan polenin alerjilerinin çeşitli belirti ve semptomlara sebep olduğunu kaydeden Kars Harakani Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Türk Toraks Derneği Kars Temsilcisi Gökhan Perincek, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Polen, 0.05 mm boyutlarında, gözle görülemeyen, birçok alerjik protein içeren bitki tohumlarıdır. Aynı tür bitkileri döllemek için havaya salınan ve rüzgarla etrafa yayılan, değişik ağırlık ve çaplardaki küçük parçacıklar da denebilir.
Bitkiler, yabani otlar ve ağaçlar polen üreterek, insanlarda hapşırmaya ve burun tıkanıklığına neden olur. Bu semptomlar özellikle ilkbahar mevsiminde ortaya çıkarak tüm yıl boyunca da görülebilir. Saman nezlesi olarak da bilinen polen alerjisi için uzmanlar mevsimsel alerjik rinit olarak da bahsedebilir.
Mevsimsel alerjilerin en yaygınlarından biri olan polen alerjisi, bitkiden bitkiye rüzgar, kuşlar, böcekler veya diğer hayvanlar tarafından taşınan ince sarımsı bir toz olan polenlerin solunmasından kaynaklı olarak ortaya çıkan, hapşırma ve burun tıkanıklığı gibi semptomlara neden olan bir alerjen türüdür. Polen türü alerjen yapısı bulunan maddeler vücuda girdiği anda bağışıklık sistemi bu maddeleri tehdit olarak algılar ve alerjiniz varsa vücut kimyasallar salarak semptomlara neden olur. Bunların yanında vücut polene karşı konjonktivit (göz nezlesi), nezle, ürtiker ve astım geliştirebilir.
Herkesin bağışıklık sistemi farklı olduğundan polen alerjileri çeşitli belirti ve semptomlara sebep olabilir. Yılın belli zamanlarında özellikle bahar aylarında sıklıkla polenin bulunduğu havayı soluduğunuzda şu belirtileri gösterecek olursanız polen alerjiniz olduğu söylenebilir: · Burun akıntısı · Burun tıkanıklığı
· Burun kaşıntısı
· Gözlerde sulanma
· Hapşırma
· Gözde şişlik ve kaşıntı
· Boğaz kaşıntısı
· Hırıltı
· Öksürük
· Tat ve koku duyularında azalma
Polen alerjisi olanlar;
· Polen mevsiminde açık havada daha az vakit geçirmeye çalışarak.
· Otomobillerde ve evlerde pencereleri ve havalandırmaları kapalı tutarak.
· Polen mevsiminde tatil yapılacak ise olabildiğince yüksek yerlerde, kurak yaylalarda ve kıyılardan uzakta yaparak.
· Açık havadan kapalı mekana gelindiğinde, elbiselerinizi hemen değiştirerek ve kapalı dolapta saklayarak.
· Sık sık duş alarak saçlarınızı polenlerden arındırarak, polen maruziyetini azaltabilirler.
İlimizdeki en önemli polen kaynaklarından biri ise Kavak ağacıdır. Kavak; çiçekleri ve meyveleri olmayan, hızlı büyüyen, ince dallı ağaçlardır. Rüzgarla tozlanan çiçekler genellikle ilkbaharda ortaya çıkar ve kilometrelerce uzakta, insanlar için alerjiye neden olabilecek çok küçük rüzgarla taşınabilen polenler yayarlar.”
Kaynak:Kader Yurdagül