Akdeniz, “Muhasebe ve Müşavirlik ücretleri eridi”

Akdeniz, “Muhasebe ve Müşavirlik ücretleri eridi”

Kars Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Tuncay Akdeniz, muhasebe ve müşavirlik ücretlerin eridiğine dikkat çekerek, ülke genelinde olduğu gibi Kars’ta da mali müşavirlerin zor durumda olduğunu söyledi.

Tacettin DURMUŞ

Başkan Akdeniz yaptığı açıklamada, serbest muhasebecilik, serbest muhasebeci mali müşavirlik ve yeminli mali müşavirlik asgari ücret tarifesinde yer alan ücretlerin yüksek enflasyon nedeniyle yetersiz kalması, muhasebe bürolarının sürdürülebilirliğini ve hizmet sunmasını olanaksız boyuta getirdiğini belirtti.

Açıklamasında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan muhasebe ücretlerindeki yüzde 85 artışın kayıpları dahi telafi etmediğini söyleyen Kars Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Tuncay Akdeniz, TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu tarafından yapılan açıklamayı Kars kamuoyu ile paylaştı.

“2023 yılı Serbest Muhasebecilik,  Serbest Muhasebeci  Mali  Müşavirlik  ve  Yeminli  Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesinin 2022 yılı için yayınlanan asgari ücret tarifesindeki  tutarların  en  az  yeniden  değerleme oranı  olan  yüzde  122 oranında artırılarak uygulanması gerekmektedir.

TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu tarafından yapılan açıklama şöyle; “Ekonomimizde yaşanan gelişmeler ve ortaya çıkan yüksek enflasyon Mali Müşavirleri zor durumda bıraktı. Fedakarca ve özveriyle görevlerini yapan Mali Müşavirlere enflasyonun yaratmış olduğu tahribatın en ağır yükünü bu süreçte omuzlamak zorunda kaldı. Verdikleri hizmetlerle işletmelerin sürdürülebilirliğini sağlayan  Mali  Müşavirler  aynı  zamanda  kamu finansmanının da en büyük güvencesi.

Müşavirler,  işletmelerin  varlıklarını  koruyabilmelerine,  işlemlerini  ve faaliyetlerini  sağlıklı yürütebilmelerine  katkı  sunarak işletmeler  için  değer yaratmaktadır. Kamu finansmanının temel dayanağı olan vergi gelirleri Mali Müşavirlerin vermiş olduğu hizmetler sonucu toplanmaktadır. Mali Müşavirlerinve Yeminli Mali Müşavirlerin bu ve bunun  gibi verdikleri daha bir çok hizmetin karşılığı elde ettikleri ücretler, giderlerini karşılayamaz hale gelmiştir. Hem işletmeler, hem kamu için hayati önemde görev üstlenen Mali Müşavirlerin hizmetlerinin  aksaması  tüm  kesimler  için  telafisi  güç sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Gelinen  aşamada,  mesleki  faaliyetin  sürdürülmesi  için  gerekli  giderlerin personel, kırtasiye, kira, elektrik, akaryakıt, ulaşım, gıda, temizlik, kargo vb. tamamında olağanüstü artışlar meydana gelmiştir. Özellikle son yıllarda girdi maliyetlerinde yaşadığımız yüksek artışlara karşın ücret tarifelerimizde bu artışa paralel bir artış olmaması nedeniyle, yaşanan ekonomik kayıpların  öncelikle  telafi  edilmesi gerekmektedir. Yürürlükteki, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesi, maalesef günümüz koşullarında verilen hizmetin karşılığı olmaktan tamamen uzaklaşmış bulunmaktadır.

Öte yandan,  maliyetleri karşılamayan ücretler, hizmet kalitesini de ciddi şekilde tehdit eder seviyeye ulaşmıştır. Meslek mensuplarının yıllar itibariyle vermekte oldukları hizmetler nedeniyle elde ettikleri ücretlerdeki değişim (artış oranı) ile bu hizmetlerin sunumu için katlanılan maliyetlerdeki değişimin (artış oranının) paralel bir şekilde olması beklenmektedir. Ancak 2017 yılı ile 2022 yılları arasında asgari ücret tarifemiz %95 artmıştır. Buna karşılık aynı yıllar dikkate alındığında;⎯Asgari ücretlerin işverene olan maliyetlerindeki değişimi yüzde 247,2023 yılı artışı dahil edildiğinde yüzde 560,⎯Üretici  fiyat  endekslerindeki  değişim yüzde 296,  tüketici  fiyat endekslerindeki değişim yüzde 155 ve bu iki endeksin ortalamasındaki değişimler yüzde 224,⎯Amerikan Doları kurundaki değişimler yüzde 393,

⎯Enerji (elektrik, akaryakıt) fiyatlarındaki değişimler yüzde745,⎯Kağıt fiyatlarındaki değişimler yüzde 300,oranında artmıştır. Mali Müşavirlik ücret tarifesindeki ücretler, maliyetlerdeki artışlar nedeniyle erimiştir. Yukarıdaki veriler açıkça göstermektedir ki, yıllar içerinde yaşanan kayıpları dahi  karşılamaktan  uzak  olan yüzde 85’lik  artış,  bu  erimeyi derinleştirmektedir. Mali Müşavirlik  ücretlerinde  yıllar  itibariyle  meydana  gelen  erime  ve  bu erimenin nasıl giderileceği tarifenin yayımından önceki 2 aylık süreçte ilgili bürokratlara, siyasilere ve Sayın Hazine ve Maliye Bakanına arz edilmiştir. Ancak,  haklılığı istatistiki  verilerle  ortaya  konulan  bu  talepler  maalesef karşılanmamıştır. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 30 Aralık2022tarihli Resmi Gazete’de açıklanan muhasebe ücretlerindeki yüzde85’likartış, bürolarımızın yaşadığı büyük sıkıntıyı telafi etmeyeceğinden, ücretlerinden az yeniden değerleme oranı olan yüzde 122oranında artırılarak uygulanması gerekmektedir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler