Ağrı Dağı tırmanışını 15 Temmuz şehitlerine adadılar
Karslı dağcılar, Ağrı Dağına yaptıkları zorlu tırmanışı yaklaşan yıldönümü öncesi 15 Temmuz şehitlerine adadı.
Tacettin DURMUŞ
Zirve Dağcılık Doğa Sporları Kulübü Kars ve Iğdır şubeleri, Ağrı Dağı’na zirve tırmanışı gerçekleştirdi. 9 dağcı 3 günlük zorlu tırmanışın ardından 5137 rakımlı Türkiye’nin çatısı Ağrı Dağı’nın zirvesine çıkarak yaklaşan yıldönümü öncesi 15 Temmuz şehitlerini andı. Zirve tırmanışı yapan Karslı ve Iğdırlı dağcılar, 15 Temmuz şehitlerini minnet ve rahmetle andıklarını dile getirerek, dünyadaki tüm dağcıları Ağrı Dağı’na davet ettiler.
Zirve tırmanışını Zirve Dağcılık Doğa Sporları Kulübü Kars Şubesi Başkanı Alpay Korkmaz, Iğdır Şubesi Başkanı Bülent Mavzer ile birlikte Tacettin Durmuş, Nevzat Demirkol, Yağız Cemal Köse, Batuhan Caner Kayhan, Burak Atalay, Sudi Çelik ve Anıl Kara gerçekleştirdi.
AĞRI DAĞI YÖRE HALKINA VE ÇEVRE İLLERE UMUT OLMAYA BAŞLADI
Öte yandan dünyayı ve ülkemizi sarsan Corona virüs salgınının ardından zirve tırmanışlarına açılan Ağrı Dağı, yöre halkına ekmek kazandırmaya başladı.
Yıllarca terör olaylarından dolayı çok çeken yöre halkı artık, 5,137 rakımlı Türkiye’nin en yüksek rakımlı Ağrı Dağı’nın turizme açılmasıyla yerli ve yabancı dağcıların akınına uğramaya başladı. Pandemi yasaklarının ortadan kalkması ve şehirlerarası yolculuğun yeniden başlamasıyla birlikte Ağrı Dağı’na zirve tırmanışları her geçen gün artmaya başladı. Ağrı ve Iğdırlıların umutları dünya genelinde seyahat yasaklarının kalkmasına odaklanırken, özellikle Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesi dağcıların uğrak noktası oluyor.
Ülke genelinden olduğu seyahat sınırlaması olamayan ülkelerde dağcılar, Ağrı Dağına tırmanış yapmak için Doğubeyazıt’a gelmeye başladı. Türkiye’deki aktif doğa sporları kulüpleri de Ağrı Dağı’na zirve tırmanışları gerçekleştiriyor. Zirve Dağcılık Doğa Sporları Kulübü üyesi Kars ve Iğdırlı dağcılar da Ağrı Dağı’na zirve tırmanışı gerçekleştirdi. 9 dağcı 3 günlük tırmanışın ardından 5137 rakımlı Türkiye’nin çatısı Ağrı Dağı’nın zirvesine çıkarak yaklaşan yıldönümü öncesi 15 Temmuz şehitlerini andı. Zirve tırmanışı yapan Karslı ve Iğdırlı dağcılar, dünyadaki tüm dağcıları Ağrı Dağı’na davet etti.
DAĞ TURİZMİ UMUT OLMAYA BAŞLADI
Ağrı Dağı’na zirve tırmanışı yapmak için gelen yerli ve yabancı sporcular, kazandırmaya devam ediyor. Bu yıl ülkenin büyük bölümünde yaşanan kuraklık, çevre illerini de olumuz etkilerken dağ turizmi umut olmaya başladı. Ağrı Dağı, tırmanış için gelen yerli yabancı dağcılara hizmet veren binlerce vatandaşa ekmek kapısı oluyor. Dağcılar, kara ve hava ulaşımın sağlayan firmalara, otellere ve özellikle lojistik destek verenlere ekmek kazandırıyor.
Ağrı Dağı’na en az 3 gülük tırmanış gerçekleştirmek için gelen dağcılar, dağın eteklerinde karşılandıktan sonra taşıyamayacakları eşyaları atlara ve katırlara yüklenerek 3200 rakımlı kamp alanına taşınıyor. Ardından tırmanışa başlayan dağcılar 1. kamp alana gelerek çadırlarını kuruyor. Geceyi kamp alanında geçiren dağcılar ertesi gün 4200 rakımlı 2. kamp alanına tırmanıyor ve eşyaları da tekrar atlarla ve katırlara taşınarak getiriliyor. Geceyi burada geçiren dağcılar gece 02.00 sıralarında zorlu zirve tırmanışı gerçekleştirmek için harekete geçiyor. Güneşin doğuşunu, Ağrı Dağı’ın gölgesini ve muazzam doğayı da seyre dalan dağcılar sabah saatlerinde 5137 metre yüksekliğe çıkarak buzulla kaplı zirveyi tamamlıyor. Kısa süre kalınabilen zirveye çıkan dağcılar, flamalarını açıp fotoğraf çektirdikten sonra hipotermi geçirmeden inişe geçmeye çalışıyor. Zirveyi tamamlayanlar tırmanışlarını en sevdiklerine adayarak zorlu tırmanışı tamamlıyor.
Ağrı Dağı’na tırmanmak için gelen dağcılara 2003 yılından beri lojistik hizmet veren organizatör ve rehber Barzani Ceylan, dağın dolaylı olarak binlerce insana ekmek kapısı olduğunu söyledi.
Zirve Dağcılık Doğa Sporları Kulübü üyesi Karslı ve Iğdırlı dağcı gazetecilere açıklamada bulunan Barzani Ceylan, “2003’te beri Ağrı Dağı’da turizm, taşımacılık ve organizasyon işleri ile uğraşıyorum. Ağrı Dağı’na gelenlere iaşe, araç, katır ve rehberlik desteğinde bulunuyoruz. Corona virüs nedeniyle Ağrı Dağı tırmanışa kapalı olduğu için yöre halkı olarak çok sıkıntı çektik. Yasakların kalması yöre halkını, bizleri ve dağcılıkla uğraşan her kesimi memnun etti. Bizler yerli yabancı dağcılara hizmete hazırız. Gördüğünüz gibi 3200 ve 4200 rakımlarda kamp alanlarımız var. Burada dağcıların her türlü ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Hava şartları uygun olursa zor da olsa her kes zirve yaparak mutlu bir şekilde iniyor. Aynı zamanda bizler bölge halkı olarak katır ve taşımacılığı, aşçılık, rehberlik hizmeti veriyoruz. Ağrı Dağı çevresinde bulunan 5 köyün halkı da geçimini bu işten sağlıyor. Salgın döneminde başta oteller olmak üzere her yer kapalıydı. Artık her kesim kazanmaya ve evine ekmek götürmeye başladı. Tüm dağ turizmi işletmeleri ve kulüplerle bağlantılı çalışıyoruz. Her kim buraya gelirsi mutlu bir şekilde büyülenerek geri dönüyor” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.