68 yaşındaki üniversite öğrencisi köyünde online derslere katılıyor
“Okumanın yaşı yoktur” diyerek 70’ine merdiven dayasa da azim ve kararlılıkla eğitimini sürdüren Ayşen Arda İşçi, Kars’ta “Ayşen Teyze” olarak tanınıyor.
Hilal ÖZCAN
Kars’ın Selim İlçesi’nde ikamet eden Ayşen Arda İşçi (68), liseyi dışarıdan bitirip diplomasını aldıktan sonra girdiği üniversite sınavını kazanarak Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümüne kayıt yaptırdı. Üç üncü sınıf öğrencisi Kars’ın Ayşen Teyzesi ikamet ettiği Cavlak köyünde online derslere katılarak eğitimini sürdürüyor. İnternet çekmediği için cep telefonunu pencere önüne koyan Ayşen Teyze, sıranın üzerindeki minderlerde oturarak derslere katılım sağlıyor.
“Okumanın yaşı yoktur” diyerek 70’ine merdiven dayasa da azim ve kararlılıkla eğitimini sürdüren Ayşen Arda İşçi, Kars’ta “Ayşen Teyze” olarak tanınıyor. İlk ve orta öğrenimini İstanbul Bakırköy’de tamamladıktan sonra hayatına Kars’ta devam ederek liseyi dışardan bitirip pandemi döneminde üniversiteye kaydını yaptırdı. Köyden ilçeye oradan da Kars’a giderek eğitimine devam etti. Köy hayatını çok sevdiği için ev işleri, köy işleri, online dersler derken fırsat buldukça da roman okumayı da ihmal etmedi. Köyde yaşanan internet sıkıntısına da kendince çözümler buldu. Evin tek internet çeken bir odasının penceresine telefonunu koyarak online derslere katılım sağlıyor. Bu da o kadar kolay olmuyor. Pencere önüne tahtadan bir sıra, sıranın üzerine de minderler koyun oturuyor. Telefonun kulaklıklarını takarak elinde kalem ve defteriyle hem not alıyor hem de can kulağıyla dersi dinliyor. Ayşen Teyze bir yandan da köy işlerini yapıyor. Odun kırıyor, el arabası sürüyor, tavuklara yem veriyor, sera işlerine yardım ediyor.
TOPRAĞIN SULTANLARI
Kars’ın Selim İlçesi’nde 7 yıl önce kurduğu Sınırlı Sorumlu Toprağın Sultanları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi başkanlığını yürüten Ayşen Arda İşçi önceki seçimlerde de AK Parti İl Genel Meclis Üyeliğine aday oldu bu yıl da 14 Mayıs milletvekilliği seçimlerinde Milli Yol Partisi’nden birinci sıradan aday olarak seçim çalışmalarını şürüttü.
İlçedeki 5 köyde kadınların iş istihdamına atılması, ekonomilerini kazanarak ülke ve il ekonomisine katkı sunmaları, üretime dayalı çalışma yapmaları için emek harcayan Ayşen Arda İşçi, kendisi üniversite okuduğundan kırsal alandaki kız çocuklarının eğitime kazandırılması için de emek veriyor. Geç de olsa hayalinde olan üniversiteyi kazanmanın haklı gururunu yaşayan Ayşen Teyze, 4 yıllık fakülteyi kazanmanın sevinciyle üniversiteye eğitimine devam ediyor.
ROL MODEL OLDUĞUMU DÜŞÜNÜYORUM
65 yaşında üniversiteye kaydolduğu için çok mutlu olduğunu belirten Ayşen Teyze. “Şu ünde 3. Sınıf okuyorum ve 68 yaşına geldim. İnsan bu yaşında da her şeyi yapabilir, okumanın yaşı yoktur. ‘Hayat bir şekilde devam ediyor’ demek bana göre uygun olmayan bir sözdür. Tabi ki hayat bir şekilde devam ediyor ama her zaman için biz cumhuriyet kadınları şartlar ne olursa olsun eğitimimize devam etmek istiyoruz ve etmek için de çaba sarf ettim.” dedi.
Kars'a geldiği zamanlar ‘Toprağın Sultanları’ diye bir kooperatif kurduklarını hatırlatan Ayşen Arda İşçi, “Bir kooperatif kurmak ve kızlarımızı, kırsaldaki kişileri bir araya toplamaktı amacım. Bu amaç doğrultusunda kooperatifimizi kurduk. Bir şeyler yapmaya gayret ediyoruz; biraz başarılı, birazcık emekleyerek. O zaman dışarıdan liseyi bitirmeye karar verdim ve 3 yıl içinde dışarıdan liseyi bitirdim ve üniversite sınavına girdim. Çok arzu ediyordum siyaset bilimi uluslararası ilişkileri. İstediğin bölümde geldi. Ufak ufak hedefe ilerlemek istiyoruz. Hedefim kırsaldaki genç yaşta evlenen kızlarımıza örnek olmak ve örnek olduğumu da tahmin ediyorum. Birçok kızımızı da açık liseden kaydettirdim. Bazıları da bitirmiş durumdalar. Şuan üniversiteyi kazandığım için hâlâ lise diplomasi olmayan, liseye gitmemiş olan gençlerimiz, genç delikanlılarımız da ‘teyze üniversiteyi kazanmışsa biz de kazanırız’ diye onlara bir rol model olduğumu düşünüyorum. Ülkemizin daha ileriye gitmesi için genç ve dinamik beyinlerin okumasının özellikle kız çocuklarının okumasının gerekli olduğuna inanıyorum.” diye konuştu.
İSTANBUL BAKIRKÖY’DE DÜNYAYA GELDİ
İstanbul'un nadide semtlerinden olan Bakırköy’de dünyaya gelen Ayşen Arda İşçi, İlkokulu, ortaokulu Bakırköy'de okuduğunu sonra zaman içinde siyasete girmeye karar verdiğini ifade ederek, “Şöyle ki 1980 ihtilalinden sonra bütün partiler yasaklıydı. Yeni partiler kuruluyordu. Büyüklerimiz Demokrat Parti ve Adalet Parti'den geldikleri için biz de Doğru Yol Partisi'ni Hüsamettin Cindoruk'la beraber şekillendirdik. Partide aktif görevler aldım. Daha sonra zaman içinde artık yolum mu düştü diyelim, hayat mı öyle gösterdi Kars’a geldim. Uzun süredir Kars, Selim Cavlak köyündeyim. Kars’ta da yine boş durmak istemedim. Kooperatif kurdum. Kızlarımızı hayata daha iyi sarılmalarını, köylerini bırakmamalarını, kırsaldan göçü önlemek için elimden gelen çabayı gösterdim. Daha doğrusu gösterdiğime inanıyorum. Daha sonra üniversiteye devam etmeye karar verdim. Ve 65 yaşında üniversiteye başladım. Siyaset bilim uluslararası öğrencisiyim. Açıktan felsefe ve sosyal hizmet okuyorum. Tekrar yeni bir oluşumun içinde yer aldım. Ve 28. dönem milletvekili adayı oldum.”
HAYAT BANA YILMAMAYI ÖĞRETTİ
Yılmadan, yorulmadan çalışan Ayşen Arda İşçi, “Ha diyeceksiniz ki ‘Ayşen teyze sen yılmıyor musun?’ Hayat bana yılmamayı öğretti. Yılmak, yorulmak, mücadeleden vazgeçmek benim prensiplerime aykırı. Şu anda okulumu bitirmek istiyorum. Diplomamı almak istiyorum. Daha sonraki hedeflerinizden hiçbir şey yapamasam dahi rol model olmayı sürdüreceğim. Köy kadınlarına, okumak isteyenlere, tavsiyelerim de var. Zaten gençlerimizin çoğu okuyorlar şu anda. Fakat genç yaşta okulunu bırakmış olanlar var. O kızlarımıza, erkeklerimize rol model olup tekrar açık liseden devam ettiriyorum. Açık liseyi bitirip üniversiteye başlayanlar mevcut. Halen şu anda açık lisede devam edenler mevcut. Bir şekilde eğitimlerine devam ettiriyorum. Şöyle ki eğitimli olan insandan zarar gelmez. Eğitim derken de lütfen insanlarımızı cehaletle suçlamayalım. Cehalet çok farklı bir şeydir. Hani dedelerimiz, ninelerimizin çoğu okumamıştı ama cahil değillerdi. Yani cehaletle eğitimi karıştırmamak lazım. İkisi farklı şeyler.” dedi.
EN ZOR ŞARTLARDA DAHİ EĞİTİMİME DEVAM EDİYORUM
Ayşen Teyze, “Evet köy yerindesiniz, internet çekmiyor. Ama sizde bir azim var. Telefonunuzu bir pencere kenarına koyuyorsunuz. Sonra tabure üstüne çıkıyor derslere online katılıyorsunuz Zor olmuyor mu?” sorusu üzerine şunları söyledi:
“Devlet bana bu fırsatı tanımış, ben okula başlamışım. Mademki ben okula başladım haliyle sınıfımın birincisi olmasam da ilk üç içinde olmak isterim ki öyleyim de. Niçin bizim akademisyenlerimiz bize ders veriyorlar? Bizlere öğretmek için ders veriyorlar yani. 65-68 yaşında olmak önemli değil boşuna sıra işgal etmemek lazım ve de öğrenmek lazım diye düşünüyorum. En zor şartlarda dahi eğitimime devam ediyorum.”
KÜRESELLEŞEN DÜNYANIN İÇİNDE İSTİYORUM
Ayşen Teyze “Nereden geliyor bu eğitim aşkı?” sorusuna da “Ha diyeceksiniz ki hani gençken okumadın mı? Hayır onunla da alakalı değil. Küreselleşen dünyanın içinde istiyorum. Küreselleşen dünyayı yakinen takip etmek istiyorum. Ve de eğitimime devam ettiğim müddetçe yeni dünya şekillerini çok daha iyi anlayacağımı düşünüyorum. Ve ben anlarsam anladıktan sonra da gençlerime anlatırım. Bu de beni mutlu eder. Türkiye’m için de güzel bir gelecek düşünüyorum. Gençlerimize bu güzel gelecekten faydalanmak için ben de onlara rol model olur bildiklerimi karınca, kararınca, dilim döndüğünce anlatmaya çalışırım. ” cevabını verdi.
DİPLOMA ALDIKTAN SONRA YÜKSEK LİSANS YAPACAĞIM
Hedeflerinden de söz eden Ayşen Teyze, şöyle konuştu:
“Ben önümüzdeki sene üniversiteyi bitiriyorum. 68 yaşını bitirdikten sonra 69 yaşında mezun olacağım. Yetmiş bir yaşında ise yüksek lisansımı bitirmiş olacağım. Artık doktora falan derken öyle devam edeceğim. Çünkü ölümü beklemenin gereği yok. Ölüm geldiği zaman ben geliyorum demez ki ‘Pıt’ diye gelir. O zaman oturup ölümü beklemektense koşuşturarak nereden ve zaman geleceği belli olmayan ölümü nasıl diye mutlulukla karşılamak lazım. Ben yaşamayı seviyorum. Mutlulukla yürümeyi çok seviyorsanız bu yaşınızda bile kırkında hayattan bıkanlara da örnek oluyorsunuz aslında. Ama bir atasözümüz var. ‘Hareket berekettir.’ Köyde minibüs yok. Ben Selim istasyona kadar genelde yürüyorum. Artık oradan süt arabası mı geçer, kamyon mu geçer, diğer köylerden gelen arabalar mı geçer hangisi rastlarsa ona binip Selim’e oradan da Kars’a gidiyorum. Yollar benimdir çünkü. Yollar yürümekle aşılmaz. Bir de şu var; geçenlerde bir yerde okudum, çok da hoşuma gitti. ‘Ayakkabılarınızı durarak değil yürüyerek eskitin’ diye. Bende ayakkabılarımı yürüyerek eskitiyorum.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.